De oude lierenfabriek in Ouderkerk aan den IJssel.
De oude lierenfabriek in Ouderkerk aan den IJssel. Foto: Ingeborg Horst

Ingezonden: ‘Dit is niet zomaar een oude fabriek’

Algemeen

OUDERKERK AAN DEN IJSSEL • Ingeborg Horst en Piet Balk stuurden dit ingezonden stuk naar de redactie naar aanleiding van de publicatie over de plannen voor de lierenfabriek in Ouderkerk aan den IJssel. Het duo wil de oude fabriek aan de Dorpsstraat graag behouden.

‘Naar aanleiding van het artikel ‘Oude fabriek of hippe huizen’ in de editie van 16 februari ontvingen we positieve reacties. Fantastisch om te lezen dat nu ook mensen uit Ouderkerk aan den IJssel zelf en de regio het behoud van de locatie en de lierenfabriek ondersteunen. Tegelijkertijd blijft het bizar dat dit idee al niet vele jaren eerder serieus is onderzocht. Betrokkenen en dorpsgenoten lijken de locatie met de fabriek zo vanzelfsprekend te hebben gevonden, dat ze er de waarde ervan gewoon niet van zagen. Zo ook stond niemand er waarschijnlijk bij stil wat het zou betekenen wanneer deze groene plek aan de rivier er op een dag niet meer zou zijn. Deze plek met haar bijzondere houten huis en het aardige dubbelhuis aan de Dorpsstraat, beiden uit het begin van de vorige eeuw, de werkplaatsen met daarin de smederij, lasserij en fabriek hebben het schippersdorp en haar bewoners voor de toekomst veel te bieden:

- Een monument en bed-locatie voor het houten huis. Oud-schippers en/of hun families kunnen hier logeren en herinneringen ophalen aan vroeger tijden.

- Een fabriek (de enige in Zuidwest Nederland) waar onze historische schepen voor hun lieren terecht kunnen. Bezoekende schepen kunnen aanmeren aan de kade, passend bij het historische dorpsgezicht vanaf de rivier.

- Een leerwerkplaats, waar jonge mensen het ambacht in metaal en smeden kunnen (verder) leren. Ook denkbaar is om één bedrijfsgebouw in te richten als een houtwerkplaats.

- De fabriek zou een museaal deel kunnen krijgen, waar de oudste machines werkend te bewonderen zijn.

- Een beheerderswoning en een lerarenwoning voor diegenen die betrokken zijn bij de locatie en de fabriek.

- Een aangename rondwandeling langs de rivier over de fabriekskade en langs de fabriek, De grote bomen maken van deze locatie een aangename lommerrijke plek. 

- Een plek met cultuur-historisch en maritiem-industrieel erfgoed, die ook voor bezoekers (toeristen) van het dorp interessant is.

Alles bij elkaar is dit echt veel meer dan wat een stel appartementen met hun parkeerplaatsen het dorp te bieden hebben.’