woensdag 9 maart

Workshop ‘Talent ontdekken’
19:30, Schoonhoven, Sporthal De Meent
De workshop ‘Talent Ontdekken’ kan jongeren verder helpen in het maken van een keuze door op zoek te gaan naar hun talent. ‘Als je weet waar je goed in bent en daar ook veel plezier in hebt, kan dit jou helpen bij het maken van je profiel- en studiekeuze.’ Aanmelden tot 5 maart via info@denhollanderworkshops.nl of via de website: www.denhollanderworkshops.nl. De workshop is gratis voor de eerste zes aanmeldingen. Doelgroep: jongeren van 12 tot 25 jaar.

donderdag 10 maart

Historische filmochtend
10.30 uur, Schoonhoven, Bibliotheek
Elke tweede donderdag van de maand draait in de Bibliotheek Schoonhoven op groot scherm een film over de geschiedenis van Schoonhoven of omgeving. De film begint om 10:30 uur en de toegang is gratis. Dit keer 'Mijn Groene Hart, een impressie van het Groene Hart in archiefbeelden.

Gebed voor vrede #Oekraine
19:00, Krimpen aan den IJssel, De Wingerd
Er wordt stilgestaan bij de oorlog in Oekraïne. Dat kan op donderdagavond 10 maart en dinsdag 15 maart tussen 19:00 en 20:00 uur in De Wingerd, Populierenlaan 90a, Krimpen aan den IJssel. Iedereen is welkom. Mensen kunnen een kaarsje branden of een gebed opschrijven. Om 19:30 uur is er een gebedsmoment.

Berkenwoude bidt voor Oekraïne
19:30, Berkenwoude, Dorpskerk
Enkele leden van verschillende kerkelijke gemeenten in Berkenwoude hebben samen het initiatief genomen voor een moment van bezinning en gebed voor vrede in Oekraïne. Mede-initiatiefnemer (en organist) Erik van der Does de Bye: “Het is ongekend dat anno 2022 het ene land het andere land botweg aanvalt. In enkele dagen tijd zijn er al talloze mensen omgekomen, verwoestingen aangericht en niemand kan voorspellen waar deze oorlogswaanzin ophoudt. Wij geloven dat bidden zin heeft, ook als de oorlog er niet meteen door stopt.”Op donderdag 10 maart staan vanaf 19:15 uur de deuren van de Dorpskerk open. De bijeenkomst begint om 19:30 uur en duurt ongeveer een half uur. Ds. M.M.J. Verheuvel houdt een korte overdenking.

Workshopserie houtbranden
19:30, Lekkerkerk, Tiendweg west 14a
Gezellig komend winterseizoen eigen creaties op hout maken. Annette Both vertelt hoe de deelnemers met de brandpen aan de slag gaan. Neem gerust eigen geprinte voorbeelden mee, anders liggen er mappen vol ideeën. Er worden bijvoorbeeld onderzetters, pollepels, kistjes, houtschijven en naambordjes gebruikt. Aanmelden (uiterlijk een week van te voren) kan voor één avond (25 euro).Maximaal 16 personen. Aanmelden kan via apmboth@hotmail.com of 06 1826 0535 / 0180 661413.

vrijdag 11 maart

Solidariteit met Oekraïne
19:00, Schoonhoven, Remonstrantse kerk
Op vrijdagavond 11 maart is van 19:00 uur tot 20:30 uur de Remonstrantse kerk aan de Kruispoortstraat 8 te Schoonhoven opengesteld om stil te staan bij de oorlogssituatie in Oekraïne. Er is gelegenheid om een kaarsje aan te steken, voorbeden op te schrijven en een moment stil te zijn. De kerkzaal is voor ieder toegankelijk.

Cabaret: Andries Tunru
20:15, Schoonhoven, Arto Theater
Cabaretier Andries Tunru maakt zich op voor zijn tweede soloprogramma. De winnaar van de persoonlijkheidsprijs op het Cameretten Festival én finalist van De Slimste Mens stoft in ‘In Theorie’ zijn psychologiediploma af. Tunru legt het ‘mens-zijn’ eens goed onder een vergrootglas. Met scherpe grappen, groot improvisatietalent en een flinke dosis energie ontleedt hij ons bestaan. Waarom gedraagt de kerst-bij-de-schoonouders-Andries zich zo anders dan ladderzat-in-de-kroeg-Andries? Bepalen je genen wie je bent, of met wíe je bent? En is het niet heel normaal om racistisch te zijn? Duik samen met Tunru in de wonderlijke wereld van ons brein!Kaarten zijn verkrijgbaar via de website www.artotheater.nl of bij Provence, Haven 63, Schoonhoven.

Pubquiz
21:00, Haastrecht, Theater Concordia
Het theater is gevuld met twintig teams van maximaal vijf deelnemers (14+). Alleen met een groepsticket kun je meedoen. Kaarten kosten 25 euro per team en zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.

zaterdag 12 maart

Historisch Café
11:00, Bergambacht, Bibliotheek
Op zaterdag 12 maart kunnen mensen tussen 11:00 en 13:00 uur aanschuiven bij het Historisch Café in de bibliotheek in Bergambacht. Leden van de Historische Vereniging Bergambacht zijn dan aanwezig aan de leestafel. Er kunnen foto’s, voorwerpen of documenten gebracht worden en de leden beantwoorden vragen over de geschiedenis van Bergambacht en omgeving.

Lezing: Joods Rotterdam
13:30, Krimpen aan den IJssel, De Vijverhoek
Op deze bijeenkomst van de NGV (Ned. Genealogische Vereniging) Rotterdam en omstreken vertelt historicus Rob Snijders (onder andere bekend van 'Verborgen Verleden') van alles over de grote Joodse gemeenschap in Rotterdam van voor de Holocaust. Waar woonden zij, wie waren zij en welke invloed hadden zij in deze stad. Zo begon bijvoorbeeld de Joodse Tuschinski, van het welbekende theater in Amsterdam, niet in die stad maar in Rotterdam. Entree gratis, ook voor niet-leden van de NGV. Kijk voor meer informatie op https://ngv-rotterdam.nl/agenda/?event_id1=868.

Uitvoering mannenkoor Zanglust
20:00, Lekkerkerk, Amicitia
Door enkele intensieve repetities is Zanglust nu al in staat om haar jaarlijkse winteruitvoering te geven, en wel op 12 maart in Amicitia, aanvang 20:00 uur. Motto van dit optreden is ‘Wij zijn blij je weer te zien’. Een nieuw kwintet van de muziekvereniging Lekkerkerk zal daarbij een intermezzo verzorgen. Meer info: www.zanglust-lekkerkerk.nl.

Tim Knol in Het Kwartier
20:15, Stolwijk, Het Kwartier
Een akoestisch optreden van singer/songwriter Tim Knol. In zijn show ‘Lost and Found’ speelt hij talloze nummers van zijn nieuwe album, plus een aantal nog niet eerder gehoorde covers, waarover hij ook deze keer prachtige verhalen vertelt. Over zijn laatste concert schreef de Volkskrant: “Knol grijpt iedereen bij de strot met een jubelende, maar breekbare zangstem en speelt de zaal ineens doodstil. Wat een muzikale rijkdom!” Tickets zijn verkrijgbaar bij Het Kwartier (op werkdagen) of te reserveren via nieuws@hetkwartierstolwijk.nl.

Cameretten Finalistentour 2022
20:15, Haastrecht, Theater Concordia
Cameretten Festival is dé cabaretkweekvijver van Nederland en al jaren een goed bezocht onderdeel van het cabaretaanbod in Concordia. Bert Visscher, Brigitte Kaandorp, Theo Maassen, Marc-Marie Huijbregts, Ronald Goedemondt en Daniël Arends braken hierdoor. De nieuwste lichting cabaretiers treedt in hun voetsporen. De finalisten Teun Wolters, Blauwe Vinkjes en Thjum Arts (winnaar 2021) treden op. Cabaretfestival Cameretten is in 1966 gestart als lustrumactiviteit van de studentenvereniging SSR te Delft. Neerlands Hoop (Bram en Freek), Cabaret Ivo de Wijs en Don Quishocking behoorden bij de eerste lichtingen finalisten. Jarenlang was Cameretten de enige in haar soort. Cameretten is inmiddels uitgegroeid tot hét onafhankelijke podium waar nieuw aanstormend cabarettalent zich presenteert voor publiek, jury en pers. Het festival is in 2001 meeverhuisd naar het Nieuwe Luxor Theater op de ‘Kop van Zuid’. In totaal wordt het cabaretfestival door ongeveer 20.000 mensen bezocht. De Cameretten Finalistentour begint zaterdag 12 maart om 20.15 uur. Kaarten kosten 17,50 euro en zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.

zondag 13 maart

Rondleiding ‘ De vrouw als Smid’
14:00, Schoonhoven, Nederlands Zilvermuseum
Het Nederlands Zilvermuseum viert Internationale Vrouwendag met een speciale rondleiding ‘De vrouw als Smid’ op 13 maart. Een goed moment om stil te staan bij vrouwen in de smeedkunst. Vrouwen mochten van oudsher geen officiële opleiding volgen. Toch zijn er al in het gilde-tijdperk vrouwelijke smeden! Dit ontstond doordat de vrouwen het bedrijf van de man moesten overnemen als ze weduwe werden. Zilverfabriek van Kempen zag ook al vroeg het talent van vrouwen, begin 19e eeuw namen zij internationale vrouwen als Christa Ehrlich en Emmy Roth in dienst. Tijdens de rondleiding komen vrouwen van toen en nu aan bod. Ontdek nieuwe en verrassende wetenswaardigheden over de collectie van het museum. Geef je op voor de rondleiding op zondag 13 maart om 11.00 uur of 14.00 uur. Aanmelden kan via reservering@zilvermuseum.nl. Prijs: 5,00 euro, Museumkaart is ook geldig. De rondleiding is voor groepen ook apart te boeken, neem dan even contact op.

Kindervoorstelling Pfff (6+)
14:30, Schoonhoven, Arto Theater
De makers van ‘Brrr’ brengen de voorstelling ‘Pfff’. Een ernstig komische blik op de weerommekeer. Een beeldend en absurdistisch verhaal over een oververhit dorpje dat sinds kort aan zee ligt. Op een koude dag van 37 graden Celsius wordt het dorpje ‘Middels’ omgedoopt tot ‘Inmiddels aan Zee’. Geen wolkje aan de lucht.

De burgemeester voelt zich als een vis in het water. Letterlijk! Er groeien kieuwen achter zijn oren en tussen zijn vingers zitten vliezen. Iedereen zweet, iedereen zwemt, iedereen zit onder de zonnebrand factor zeventig. Iedereen viert de eeuwige zomer. Ondertussen hoopt het plastic zich tegen de dijk op. Het dreigt een monster te worden. Het beweegt, het sluipt, het kruipt langzaam het kleine dorpje in. Kunnen de bewoners van Inmiddels aan Zee het tij nog keren? Kaarten zijn verkrijgbaar via de website www.artotheater.nl of bij Provence, Haven 63, Schoonhoven.

Live op Zondag: The Murphy Jets
15:00, Haastrecht, Theater Concordia
Met The Murphy Jets maken muziekliefhebbers een muzikale reis door de tijd, vanaf de jaren 60 tot de vroege jaren 70. Met hun jarenlange ervaring, veel afwisseling en 100 procent inzet garanderen ze een sfeervolle middag uit. Kaarten kosten 10 euro en zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.

maandag 14 maart

Klaverjassen
19:30 Bergambacht, De Waard
Kaartavond bij klaverjasvereniging De Waard. Nieuwe belangstellenden zijn welkom. De uitslag van de vorige speelavond: 1. Maup Lindenburg, 5.470 punten; 2. Ineke Zwijnenburg, 5086; 3. Jan van der Salm, 5010. De kaarters komen iedere maandagavond om 19.30 uur bijeen in De Waard.