• Sandro Kovacic: 'Wonen is een recht en geen beleggingsobject'.
• Sandro Kovacic: 'Wonen is een recht en geen beleggingsobject'. Foto: wijntjesfotografie.nl

'We willen veel progressieve kiezers aanspreken'

Het is een drukke periode, beaamt Sandro: "Maar ook een heerlijke tijd, waarin je volop met mensen in contact komt. Ik geniet ervan, ook van de debatten met de mede-lijsttrekkers.”
Een stukje achtergrond: zijn familie woonde in het Bosnische Sarajevo toen de oorlog uitbrak. Reden om naar Nederland te vluchten; Sandro was toen drie maanden. Hij vertelt: "We kwamen in Krimpen aan de Lek terecht en daar wonen we nog steeds. Tot volle tevredenheid. Ik zeg altijd: je hebt hier het beste van twee werelden. Je bent zo in de stad, maar nog sneller middenin de polder.” Hij studeert bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit, werd in 2018 commissielid namens PvdA en is voorzitter van de Jonge Socialisten Rijnmond. Zijn keuze voor de partij verklaart hij als volgt: "Opkomen voor de zwakkeren is één van de kernwaarden van de PvdA, waar ik me helemaal in kan vinden. Niet iedereen is zelfredzaam; een beetje omkijken naar elkaar kan geen kwaad. Daarbij is de PvdA van huis uit een partij die verantwoordelijkheid durft te nemen. Dat vind ik belangrijk. Je hoeft niet de grootste partij te zijn om er toe te doen.”
Voor de komende verkiezingen is de PvdA in de gemeente Krimpenerwaard een verbinding aangegaan met GroenLinks. "We bundelen de krachten en presenteren een gezamenlijk verkiezingsprogramma. We hopen en verwachten hiermee veel progressieve kiezers aan te spreken.” De kandidaatstellingscommissie gaf het advies om Sandro lijsttrekker te maken, met Bart van Ree (namens GroenLinks) als nummer twee op de kieslijst. De leden namen het advies over. "Een gedurfde keuze om een twintiger op nummer één te zetten”, beaamt hij. "Er spreekt vertrouwen uit en daar ben ik trots op.” De huidige raadsleden Cees van der Graaf en Aris Maat staan op respectievelijk plek nummer 3 en 8. Sandro: "Ik ben blij dat ik op hun kennis en ervaring kan terugvallen.”
Als commissielid sociale zaken verschuilde hij zich niet. Zo pleitte hij onder andere voor duidelijker en beter te begrijpen taalgebruik vanuit het gemeentehuis richting inwoners en voor gratis mondkapjes tijdens de coronapandemie voor minima.
De komende periode staat bij alle partijen woningbouw op één, zo ook bij PvdA/GroenLinks. Het accent ligt daarbij op betaalbare woningen voor minder kapitaalkrachtigen. "We moeten terug naar de basis, namelijk dat wonen een recht is en geen beleggingsobject. Stap één daartoe is het aanpassen en vooral actualiseren van de gedateerde Woonvisie. Daarin moeten we keiharde afspraken maken over percentages sociale huur- en koopwoningen in grotere bouwprojecten. Ook bouwen in de hoogte, bijvoorbeeld tot vier, vijf of zes bouwlagen, mits passend in de omgeving, moeten we niet schuwen." Op klimaatgebied dient de gemeente wat Sandro betreft de regie te nemen bij het verduurzamen van bestaande woningen. PvdA/GroenLinks vindt verder dat Krimpenerwaard in zijn eigen energiebehoefte moet voorzien en schuwt daarbij het w-woord (windmolens) niet. "Je kan nu eenmaal niet alleen met zon toe, een combinatie met windenergie is noodzakelijk", aldus Sandro, die voor een volledige uiteenzetting van de speerpunten graag verwijst naar de website en social media.

pvda-groenlinks.com