• Salma Aoukili: 'Ik wil er voor iedereen zijn en zéker ook voor mensen die het niet makkelijk hebben'.
• Salma Aoukili: 'Ik wil er voor iedereen zijn en zéker ook voor mensen die het niet makkelijk hebben'. Foto: aangeleverd

Salma Aoukili (D66) wil progressieve vibe brengen in de Krimpenerwaard

"Ik behoor tot de derde generatie Krimpenerwaarders met een Marokkaanse achtergrond", vertelt Salma Aoukili (28). "Dit is het gebied waar ik ben opgegroeid en me thuisvoel."

"Mijn lieve opa Miloud Aoukili kwam in de jaren zeventig naar Nederland om hier als gastarbeider te gaan werken. Hij kreeg een baan in de timmerfabriek van De Jong in Bergambacht. Ik heb mijn jeugd ook in dit dorp doorgebracht en ben in 2015 naar Schoonhoven verhuisd. Na mijn studie ben ik als woonconsulente aan het werk gegaan bij woningcorporatie QuaWonen. Een mooie baan, waarbij je met allerlei verschillende mensen in aanraking komt. Een job ook met een sociale component. Dat laatste spreekt me in het bijzonder aan. Ik wil er voor iedereen zijn en zéker ook voor mensen die het niet gemakkelijk hebben in de maatschappij. Dat gevoel zit al sinds mijn kindertijd in me. Ik hecht aan een samenleving die inclusief is, voor iedereen een plekje heeft. Dat gevoel zit diep. Ik vond mijn bevestiging daarvan in D66, een politieke partij die niet alleen vooruitstrevend is, maar ook voor iedereen toegankelijk."

Bewustzijn
Haar politieke bewustzijn laaide enkele jaren geleden op onder invloed van partijen die hele bevolkingsgroepen uitsluiten. "Mijn trigger was het filmpje waarin Geert Wilders het had over 'wil je meer of minder Marokkanen'. Daarmee zette hij een complete bevolkingsgroep weg als inferieur. Eerst kon ik mijn oren niet geloven, snel daarna maakte verbijstering plaats voor de ambitie om tegengas te geven en me aan te sluiten bij een partij die iets goeds stelt tegenover het extreemrechtse geluid. Dat werd D66."

"Ook hier in de Krimpenerwaard is er voor ons veel werk te verrichten", stelt Salma Aoukili vast. "Natuurlijk is er veel positiefs bereikt in deze gemeente, maar we moeten ook vaststellen dat het beleid een grote mate van conservatisme uitstraalt. Dat wil D66 doorbreken. Zeker in deze tijd met nieuwe behoeften en  uitdagingen kunnen we niet langer stilzitten en afwachten. Neem de grote vraag naar betaalbare woningen. Uiterlijk 2030 moeten er 3.000 huizen bij komen, hebben we met z'n allen vastgesteld in de gemeenteraad en binnen het college van B&W. Wij hebben daar als D66 serieuze en vastomlijnde plannen voor gemaakt, die we op korte termijn willen uitvoeren."

"Natuurlijk willen we het liefst binnen de bestaande kernen bouwen, maar ook erbuiten als de situatie daarom vraagt. Voor veel mensen die gesetteld zijn en goed wonen, is dat misschien geen item, maar voor een grote groep andere Krimpenerwaarders wel. Probeer maar eens aan een huis te komen als je jong bent of door wilt stromen naar een woning die past bij jouw levensfase. Dat kost jaren en daar schiet niemand iets mee op. Het is een probleem dat je niet verder voor je uit kunt schuiven. Met D66 in een nieuwe coalitie kun je er zeker van zijn dat we de koe bij de horens vatten en aan  concrete oplossingen werken. Dit onderwerp is één van de items waar ik me hard voor maak. Daarnaast houd ik me volop bezig met openbare veiligheid en jongeren. Ik wil er voor ze zijn, naar ze luisteren, hen vertegenwoordigen. Kijk ons programma er maar op na: D66 biedt ook hen perspectief. Het mooie van onze kieslijst is dat we allemaal kandidaten hebben met niet alleen liefde voor de Krimpenerwaard, maar ook expertise op verschillende gebieden. Onze lijsttrekker Bert Bening bijvoorbeeld richt zich sterk op alles wat met duurzaamheid te maken heeft. Jan van der Zwaart heeft een enorme knowhow en een heldere visie op het sociaal domein. En zo kan ik nog wel even doorgaan."

Trots
"Ik ben trots op onze kandidatenlijst en vind het persoonlijk een hele eer dat ik als nieuwkomer op plaats 2 mag staan. Een teken dat D66 vertrouwen in me heeft. Vertrouwen dat mij motiveert om echt iets te kunnen betekenen voor álle Krimpenerwaarders. Ik ga met mijn partij keihard werken aan een beter Krimpenerwaard. Mijn partijgenoten en ik barsten van de energie. Hopelijk gaan veel mensen op ons stemmen. We zijn er klaar voor om de Krimpenerwaard met D66 verder vooruit te brengen!"

q D66.nl/krimpenerwaard