• Ton Dorp: 'De ChristenUnie gaat verantwoordelijkheid niet uit de weg'.
• Ton Dorp: 'De ChristenUnie gaat verantwoordelijkheid niet uit de weg'. Foto: wijntjesfotografie.nl

Ton van Dorp (ChristenUnie): 'Van ik naar wij'

De geboren en getogen Stolwijker kijkt met een goed gevoel terug op de afgelopen raadsperiode: “Ik denk dat we onze slogan van de vorige verkiezingen hebben waargemaakt, namelijk dat de ChristenUnie staat voor duurzaam, zorgzaam en werkzaam. Op het eerste vlak denk ik dan vooral aan de warmtevisie en de Regionale Energie Strategie (RES), waaraan we via amendementen hebben kunnen bijsturen. Op het gebied van werkzaam heeft onze wethouder Jan Vente mede een aantal pilots/proeftuinen opgezet met betrekking tot landbouw. Denk daarbij aan onderwaterdrainage, ‘klei in veen’ en een proeftuin ten behoeve van weidevogels. En zorgzaam is een begrip dat de ChristenUnie op het lijf is geschreven.”
Deel uitmaken van de coalitie is een rol die de ChristenUnie graag vervult: “Niet langs de zijlijn lopen roepen, maar meebepalen en proberen je uitgangspunten door te voeren in beleid.”
Van Dorp (58), manager zorgcontractering bij een zorgorganisatie, is blij met het team dat gezamenlijk de ChristenUnie vormt in de Krimpenerwaard. "Ieder heeft zijn eigen specialisme en we vullen elkaar daarmee goed aan. Voor de komende periode is de continuïteit gewaarborgd. Op Jan Vente na, die stopt, gaan we eigenlijk met dezelfde bezetting verder. De kiezer weet dus wat hij/zij krijgt.”
Speerpunt nummer 1 is woningbouw. "En dan met name passende woningen creëren voor de jeugd, zodat we hen kunnen behouden voor de Krimpenerwaard”, stelt Van Dorp. "Om woningbouwprojecten eerder vlot te trekken, willen we deze ook aan de randen van de kernen mogelijk maken. Onze partijgenoten in de provincie (SGP-CU) kennen ons standpunt en steunen ons hierin. Het zou mooi zijn als er tussen provincie en gemeenten meer vertrouwen zou zijn: we willen allebei dat de polders groen blijven, maar we zullen ook moeten voorzien in de woningbehoefte.”
Ook op het wensenlijstje: nieuwe ideeën inbrengen op het gebied van de WMO/jeugdzorg. "We willen als ChristenUnie onze nek uitsteken op dit terrein. Niet alleen om de kosten te bedwingen, maar vooral ook om de doelgroep niet in de kou te laten staan. We hebben afgelopen raadsperiode bijvoorbeeld een voorstel ingebracht om te komen tot een netwerk van pleegzorgouders, zodat zij sterker staan tegenover instanties. Dit Mockingbird Family Model is opgepakt in de regio Midden-Holland”, aldus Ton van Dorp, zelf pleegouder.
Een derde speerpunt is de dienstverlening vanuit de gemeente. "Die is goed, maar kan nog beter”, stelt Van Dorp. "Het schort vooral aan de communicatie richting inwoners. Daar moet verbetering in komen.”
Zoals vermeld neemt Jan Vente afscheid, na twee raadsperiodes in Bergambacht met aansluitend twee periodes in de gemeente Krimpenerwaard. Ton van Dorp zegt 'niet weg te lopen' als er eventueel op dit vlak een beroep op hem gedaan wordt. "We zijn trots op Jan Vente en vinden dat hij het prima heeft gedaan. Ik ben zelf wethouder geweest in de gemeente Vlist en durf de uitdaging aan mocht ik eventueel benaderd worden. Daarnaast hebben we ook andere geschikte kandidaten om een eventuele wethouderspost in te vullen. Die verantwoordelijkheid gaan we dus niet uit de weg."

q www.krimpenerwaard.christenunie.nl