• Geboren Westlander Pascal Zuijderwijk: 'Ik woon en leef met plezier in de Krimpenerwaard'.
• Geboren Westlander Pascal Zuijderwijk: 'Ik woon en leef met plezier in de Krimpenerwaard'. Foto: wijntjesfotografie.nl

'We zijn nuchter en praktisch. Wie
dat aanspreekt kiest voor de VVD'

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen eindigde de VVD op de tweede plaats. "Dat mag van ons best een plekje hoger", glimlacht Pascal Zuijderwijk. "Onze uitstekende kandidaten en ons heldere en ambitieuze verkiezingsprogramma rechtvaardigen de hoop op een nog betere uitslag dan de vorige keer. Maar het zijn uiteindelijk de kiezers die daarover beslissen."

De VVD heeft de afgelopen jaren met plezier en succes deel uitgemaakt van de coalitie in gemeente Krimpenerwaard, zegt Zuijderwijk: "De samenwerking verliep goed, ook met de meeste partijen uit de oppositie. Er is in grote lijnen onderling verbinding, zo hebben we ervaren. We willen onze rol in het gemeentebestuur voortzetten, laat dat duidelijk zijn."

Pascal Zuijderwijk houdt van de Krimpenerwaard. “Ik woon en leef er met plezier," vertelt de van origine Westlander. "Mijn kinderen groeien op in de Krimpenerwaard, mijn vriendin is er geworteld en veel van mijn vrienden wonen er. Ik geniet van het afwisselende landschap, de kernen met elk hun eigenheid, de rivieren, de hechte samenleving en het verenigingsleven. Dat ik politiek actief ben, heeft alles te maken met het feit dat ik het in de Krimpenerwaard zie 'knellen' op het vlak van de leefbaarheid. Een voorbeeld daarvan is het gebrek aan woningen voor met name jongeren en ouderen. Wat onze jeugd betreft: die zie je door een tekort aan geschikte woonruimte massaal de Krimpenerwaard uittrekken. Dat is slecht voor de vitaliteit van de kernen en werkt op alle gebieden door. Met hun vertrek leveren verenigingen leden en vrijwilligers in, om maar een voorbeeld te geven. Maar ook voor ouderen is er een woonprobleem. We bouwen te weinig voor deze categorie, waardoor de doorstroming op de woningmarkt niet goed op gang komt. De VVD wil deze problemen aanpakken door te gaan bouwen binnen de beschikbare ruimten én buiten de kernen, waar dat verantwoord kan. Ook een combinatie van laagbouw en hogere panden is wat ons betreft bespreekbaar. Daarnaast willen we kijken of we flexwoningen kunnen realiseren en woningsplitsing kunnen toepassen. Daarbij kun je denken aan gebouwen in het buitengebied die je op kunt delen in meerdere wooneenheden. Maatwerk dus, óók voor ouderen die het aanlokkelijk lijkt om samen met andere senioren in 'hofjesvorm' te wonen. Door creatief te denken binnen de al bestaande kaders kunnen we de huisvesting beter regelen en doorstroming op gang brengen. Daarnaast is de VVD een groot voorstander van het instellen van een zelfbewoningsplicht voor een aantal jaar, waarmee we de kansen voor eigen inwoners op een woning vergroten.” 

Zuijderwijk baalt enorm dat de provincie er een eigen nieuwbouwagenda op na houdt, die volgens hem absoluut niet in het belang is van de inwoners van de Krimpenerwaard. "We zijn voortdurend bezig om de provincie te pushen om mee te gaan in onze plannen. Onze wethouder Ria Boere bonkt er regelmatig op de deur. We gaan daar mee door tot er geluisterd wordt. Gelukkig hebben we als lokale VVD ons netwerk in de provincie en in Den Haag. Daarmee kunnen we meer bereiken dan de Krimpenerwaardse partijen, die niet beschikken over een dergelijk netwerk. Het is onzin dat VVD Krimpenerwaard geen lokale partij is en zich maar moet schikken naar wat de landelijke VVD wil. Wij zijn volledig autonoom en maken onze eigen keuzes. Met ons enthousiaste team maken we de Krimpenerwaard elke keer een stukje beter en mooier en staan we er voor onze inwoners en ondernemers. Nee, we zijn geen 'pamper-partij', maar zien zeker wel om naar mensen die het hoofd niet boven water kunnen houden. We willen een lokale, faciliterende overheid, die deze mensen een vangnet biedt. Dat is wat anders dan een 'hangmat'. Wij vinden het bijvoorbeeld heel normaal dat wie een uitkering ontvangt, de maatschappij een tegenprestatie levert. We zijn daarnaast heel kritisch over de gelden die in het Sociaal Domein omgaan. Je ziet partijen die tien procent winst maken op hun dienstverlening. Dat mag en kán niet. Het gaat hier over gemeenschapsgeld. Kritisch zijn we daarnaast op de Regionale Energietransitie. Op dat vlak is wat minder 'hijgerig' gedrag gewenst. Wie nu zijn woning volgens de RES-normen op orde wil krijgen is zo 30.000 euro kwijt. Laten we de technologische ontwikkelingen de ruimte geven, dan kan het straks een heel stuk goedkoper. Ja, ook daar zijn we nuchter en praktisch in. Mensen die dat aanspreekt, kiezen VVD."

q www.vvdkrimpenerwaard.nl