Afbeelding
Foto: Wijntjes Fotografie

Verbinding in de bijenkorf

In de Krimpenerwaard heerst een cultuur van zelfredzaamheid, niet zeuren en aanpakken. Bescheiden en trots. Rotterdam en Gouda komen de brug over om hier te ontspannen en te recreëren. Andersom gaan wij de veerpont op om geld te verdienen. Om naar het stadion en het ziekenhuis te gaan.

Het groeiend tekort aan woningen in de grote steden zorgt ervoor dat mensen naar de gemeente Krimpenerwaard verhuizen. Hiermee is niet alleen onze woningmarkt onder druk komen te staan, maar ook de sociale cohesie en leefbaarheid. Mensen met stadse gewoontes, met andere achtergronden zijn (nog) niet verbonden met het leven en de mores in de Krimpenerwaard. 

Hoe het altijd was is aan het veranderen. Er staat geen muur om de gemeente Krimpenerwaard heen en er zit ook geen dak op. En zelf zitten we nog in een transitie naar één grote gemeente. Met straks één gemeentehuis, één milieustraat en één buitendienst. We zijn als een bijenkorf met bijenvolken met verschillende culturen en behoeften.

Ik zie veel saamhorigheid, maar ook eenzaamheid bij onze senioren. Jongeren, die moeite hebben hun weg te vinden. Gebrekkige dienstverlening, gevoel van onveiligheid en gebrek aan vertrouwen. Er zijn problemen die zich buiten het oog achter de voordeur afspelen. Gezinnen die de weg niet weten naar hulpverleners. Het ervaren van gebrek aan aandacht en actie vanuit de gemeente om deze zaken te verbeteren, zorgt voor boosheid en frustratie. Onze inwoners voelen zich steeds minder serieus genomen door de politiek. Dat moet en kan anders!

Leefbaar bouwt bruggen tussen de inwoners in de kernen en de gemeente. Denken in kansen en mogelijkheden. Met hart voor de dorpen. Bereikbaar en benaderbaar. Meer buiten dan binnen het gemeentehuis bezig zijn. In de dorpskernen mijn oor te luister leggen. Direct contact. Ik wil als imker de bijenvolken bijeen houden. Dingen voor elkaar krijgen. Met daadkracht. Met mijn poten in het veen ??.

Tjeerd de Wijs