• De kandidaten van Stem van Krimpen: 'Stem lokaal, stem lijst 1 want Stem van Krimpen zijn we allemaal.'
• De kandidaten van Stem van Krimpen: 'Stem lokaal, stem lijst 1 want Stem van Krimpen zijn we allemaal.' Foto's: René Bitter

Stem van Krimpen blijft vertrouwen houden in de lokale politiek

krimpen aan den ijssel • Even een blik terug in de tijd. Na de verkiezingen van 2018 gingen de drie grootste partijen met ieder 5 van de 21 zetels om de tafel: Stem van Krimpen, SGP en Leefbaar Krimpen. In een vergevorderd stadium kwamen deze partijen er toch niet uit: de lokalen waren voor ‘Zondagsvrijheid' met daarbij zondagopenstelling voor winkels. De SGP verliet de onderhandeltafel en VVD (2 zetels) en D'66 (1 zetel) klopten aan. Tegelijk stapten twee raadsleden van Leefbaar Krimpen op. De nieuwe coalitie Stem van Krimpen, Leefbaar Kimpen, VVD en D'66 begon daardoor met een krappe meerderheid. Vol enthousiasme gingen de partijen van start en schreven een nieuw coalitieakkoord: Kleurrijk Krimpen. 

En toen? Saskia Oudshoorn was destijds fractievoorzitter: "De kern van onze partij, van de meeste lokale partijen, is dat we voor alles een groot draagvlak zoeken en inwoners inspraak willen geven. Wat er in praktijk gebeurde, eigenlijk net als in Den Haag: we werden geacht de voorstellen uit het college sowieso altijd te steunen. Een paar voorbeelden: de Ouverturelaan en het ondoordachte plan om het Krimpens Sociaal team naar de leegstaande Rabobank te verhuizen. Het dualisme bestond in praktijk eigenlijk helemaal niet. Maar wij zijn geen partij die - eenmaal in de coalitie - blind tekenen bij het kruisje en achteroverleunen." 

Onhoudbare situatie

Vervolgens kwam het dossier Big Bear. Oudshoorn vervolgt: "De ophef rond het facebookbericht van burgemeester Vroom had intern ook al een en ander op scherp gezet. Big Bear was uiteindelijk de druppel. Het voormalige jongerencentrum heeft een prachtige ligging, een mooi groot stuk grond met enorme potentie eromheen. Op onze schriftelijke vragen werd geantwoord dat bij de verkoop de bestemming moest passen bij ‘dagrecreatie' en de functie van omliggend natuurgebied Krimpenerhout. We hadden een droom om hier iets moois voor alle Krimpenaren neer te zetten. Helaas, bij het College had zich al maanden daarvoor zonder dat wij het wisten reeds een koper aangemeld: de Stichting Brahmrishi. We waren teleurgesteld omdat we echt dachten dat we samen op weg waren naar iets dat voor een breed Krimpens publiek geschikt was, zonder hiermee een waardeoordeel over deze betreffende stichting en hun ongetwijfeld goede bedoelingen uit te spreken. Door de landelijke partijen uit de coalitie werd, ondanks dat ze prima wisten hoe wij in de wedstrijd zaten, met opzet doen voorkomen dat wij niet wilden verkopen omdat het om deze desbetreffende koper ging. Wij hadden onzuivere motieven dus om tegen de verkoop te zijn: een pertinente leugen." De coalitie klapte. Oudshoorn: "Ja. De persoonlijke verhoudingen in het college en in de coalitie tussen de lokale en landelijke partijen werden hierna nóg slechter. Een onhoudbare situatie, ook op menselijk vlak en daar had niemand baat bij, ook Krimpen niet. We konden uiteindelijk niet anders dan op zoek gaan naar een andere coalitiepartner." 

Vertrouwen in elkaar

De zoektocht mislukte. Toen niet lang na die breuk de coronacrisis uitbrak, was de Stem van Krimpen bereid om een manier te zoeken om verder te gaan, verantwoordelijkheid te nemen, maar de VVD weigerde dit. Tijdens het nieuwe formatieproces, waarbij een externe formateur werd aangesteld, grepen de andere partijen hun kans. Nu is er een coalitie van zes partijen en de twee grote lokale partijen staan samen met D'66 aan de zijlijn. Spijt? Oudshoorn: "Spijt is een nutteloze emotie. Teleurgesteld: ja. Politiek is hard, mensen zijn soms moeilijk te vertrouwen, zeker als een plek op het pluche in geding is. Als je vraagt ‘heb je ervan geleerd?': een volmondig ‘ja'. We zijn zelfs als team sterker geworden, minder naïef. Een goed teken daarvan is dat we vrijwel allemaal weer op de kieslijst staan. We zijn onverminderd idealistisch en gemotiveerd." Met een wrange glimlach: "Je ziet nu precies hetzelfde in Den Haag. We zijn eigenlijk lokaal een voorloper op ‘geen macht en tegenmacht' meer. We zijn er in ieder geval trots op dat waar we voor staan niet verkwanseld hebben. Rechtop in de wind, ook als die tegen is. Het moet in de lokale politiek óók echt anders, daar zijn we van overtuigd. Besturen moet transparant, op basis van vertrouwen in elkaar, met een groot draagvlak bij bewoners en geen achterkamertjespolitiek. Een betere communicatie, niet alleen zenden. Daarom: Stem lokaal, stem lijst 1 want Stem van Krimpen zijn we allemaal."