• Kirsten Jaarsma: "Ik vind het niet gek dat veel mensen hun vertrouwen in de politiek zijn kwijtgeraakt. Leefbaar Krimpen wil dat vertrouwen herstellen."
• Kirsten Jaarsma: "Ik vind het niet gek dat veel mensen hun vertrouwen in de politiek zijn kwijtgeraakt. Leefbaar Krimpen wil dat vertrouwen herstellen." Foto: John Wijntjes

krimpen aan den ijssel • Kirsten Jaarsma somt moeiteloos een aantal voorbeelden op van wat zij 'regentesk gedrag' noemt.

"Neem buslijn 98, dossier nieuwbouw Crimpenersteyn  en de afrit oud-Krimpen van de Algerabrug. Daar werden door het college besluiten genomen die alle kenmerken vertoonden van een dictaat. Puur eenrichtingsverkeer was het. Naar de mening van de inwoners werd niet geluisterd. Ze kregen een folder in de bus met de boodschap 'zo gaan we het doen'. Vind je het gek dat dan een hele wijk in opstand komt?! Ik krijg van deze bestuurlijke houding het gevoel dat we in Krimpen zijn teruggekeerd naar de jaren vijftig, waarin de notabelen van het dorp bepaalden wat goed is voor de inwoners. Ik vind het dan ook niet gek dat veel mensen hun vertrouwen in de politiek zijn kwijtgeraakt. Leefbaar Krimpen wil dat vertrouwen herstellen."

Bevlogen

Met Leefbaar Krimpen wil Kirsten Jaarsma de inwoners centraal stellen. "En dat betekent dat je soms de barricades op moet", weet ze. "Dat doe ik met veel enthousiasme en motivatie. Als ik zie dat dingen beter geregeld moeten worden of onrecht ervaar, dan kán ik niet stil blijven zitten. Da's de aard van het beestje, hè! Het mooie is dat ik bij Leefbaar Krimpen allemaal mensen tref die daar net zo in staan als ik. Stuk voor stuk bevlogen Krimpenaren die midden in de lokale samenleving staan en het verschil willen maken voor de inwoners en ons dorp. Leefbaar Krimpen gaat dat doen met een verkiezingsprogramma waar veel Krimpenaren zich in zullen herkennen. Ik heb er ongelooflijk veel zin in om mee te knokken voor een beter Krimpen."

Beweging

"Inwoners mogen van ons verwachten dat we asociaal gedrag keihard aanpakken en gaan voor meer blauw op straat en meer boa's. Ook willen we voor onze 67-plussers openbaar vervoer gratis maken en stevig inzetten op armoedebeleid, inclusief een wethouder die zich speciaal met dit thema gaat bezighouden. Ook vinden we het belangrijk dat zoveel mogelijk Krimpenaren in beweging kunnen komen. Om die reden willen we niet allen sportverenigingen beter ondersteunen, maar ook ook sport in de buitenruimte stimuleren met onder meer een tweede Gio-court, een BMX-baan en hardlooproutes.

Over 'buiten 'gesproken: Leefbaar Krimpen gaat zich sterk maken voor kleine horeca en de mogelijkheid tot het houden van kleinschalige muziek- en food festivals bij het Zwaneneiland. Daarnaast wil Leefbaar de groene zone nabij sporthal De Boog intact laten. "Met de plannen om op die locatie het Wartburg College te vestigen, zijn we het totaal oneens," aldus Jaarsma. "Je gaat toch geen bomen kappen voor een school die vooral een regiofunctie heeft? Wat hebben de Krimpenaren daar aan. Leefbaar zorgt liever goed voor het spaarzame groen."

Zondagopenstelling

Leefbaar Krimpen is ook voor het verruimen van de zondagse openingstijden van winkels. Daarnaast wil men vrij baan voor evenementen op zondag. "Veel Krimpenaren hebben dat in een enquête aangegeven", weet Kirsten Jaarsma. "Leefbaar gaat zich daar hard voor maken, net zoals we er voor gaan zorgen dat er een mooi jongerenevenement in Krimpen komt."
Ook op het vlak van wonen vindt Leefbaar Krimpen dat het anders én beter kan. "Er moeten sowieso meer woningen beschikbaar komen voor Krimpenaren", stelt ze. "Sterker nog: we moeten daar snel actie op ondernemen, met speciale aandacht voor jonge woningzoekenden. Je ziet nu twintigers die noodgedwongen thuis moeten blijven wonen en vaak acht jaar moeten wachten voor ze in aanmerking komen voor een huis. Dat kán toch niet? Maar het is wél de realiteit. Leefbaar kijkt naar oplossingen, waarbij we zeker ook onze creativiteit inzetten. Flexwonen en tiny houses moeten mogelijk worden in Krimpen. Ook kijken we kritisch naar de voorrang voor statushouders op onze lokale woningmarkt. Daar willen we snel van af." Eerst moeten de Krimpenaren aan een goed huis geholpen worden, vindt Leefbaar Krimpen. "En eigenlijk maakt dat mijn cirkel rond. Ik ben de politiek in gegaan om er te zijn voor de inwoners. dat is ook precies de reden waarom ik me nu, na anderhalf jaar 'politiek sabbatical', ben teruggekeerd. Bij Leefbaar Krimpen. Ik voel me er enorm thuis. En veel kiezers met mij", besluit Kirsten Jaarsma.