• Pascal van der Hek is namens de VGBK wethouderskandidaat: 'Ik ga graag de uitdaging aan'.
• Pascal van der Hek is namens de VGBK wethouderskandidaat: 'Ik ga graag de uitdaging aan'. Foto: wijntjesfotografie.nl

Van der Hek: 'Iedereen kan zich gehoord voelen bij de VGBK'

Van der Hek kijkt tevreden terug op de afgelopen raadsperiode: “Er is door coalitie en oppositie hard gewerkt, in een over het algemeen goede sfeer."

Aansluitend: "Wat woningbouw betreft hadden we meer willen bereiken, maar de provincie werkt niet mee zodra het woningbouw buiten de kernen betreft. Daar hebben we dus een probleem. Onze voorkeur ligt overigens op bouwen binnen de kernen, maar die posities zijn niet voldoende om in de grote vraag te voorzien. En dus moeten we in gesprek met de provincie om deze uitdaging aan te gaan."
Van der Hek bepleit betaalbare woningen voor jongeren, zodat ze in de  Krimpenerwaard kunnen (blijven) wonen. “Dat is een heel belangrijk punt, merken we bij vrijwel ieder gesprek met inwoners. Jongeren snakken naar een woning in de eigen regio, maar die zijn er vrijwel niet of zijn niet betaalbaar."

Gemeentekantoor
De VGBK is een overtuigd voorstander van een nieuw gemeentekantoor op een centrale locatie. Van der Hek: “Zeker gezien het feit dat de exploitatiekosten dan minimaal hetzelfde, maar waarschijnlijk lager worden, gerekend over de huidige vier gemeentehuizen. Geld lenen kan op dit moment nu eenmaal tegen minimale kosten, waardoor de druk op de begroting niet groter wordt. En de bestaande locaties kunnen worden herontwikkeld voor woningbouw. Gezien ons eerste speerpunt een win-winsituatie."
Andere speerpunten zijn een betere communicatie vanuit de gemeente, een financieel stabiel beleid, het groenonderhoud op orde hebben en houden, en aanpak van de criminaliteit. Van der Hek: “We willen geen serviceloketten, maar wel spreekuren op locatie door zowel raadsleden als wethouders. Dat kan bijvoorbeeld in bibliotheken. Bij de aanpak van criminaliteit hebben we vooral aandacht voor drugsgebruik onder jongeren.”
Alles is erop gericht opnieuw de grootste partij -de VGBK heeft nu zeven zetels- van de gemeente Krimpenerwaard te worden. Dat kan volgens Van der Hek zeker met de solide basis die de VGBK heeft: “Gemeentebelang wordt breed gedragen en doet, als je terugrekent naar de vier partijen waaruit de VGBK is ontstaan, al ruim dertig jaar serieus mee.” De grootste of niet, de VGBK doet het graag samen. “We hebben liever eensgezindheid, waarbij een goed debat uiteraard niet geschuwd wordt, dan verdeeldheid en gehakketak. We hebben ons, zij het door corona op iets beperkter schaal, weer overal laten zien. We weten wat er speelt en durven de uitdaging zeker weer aan. We kunnen niet alles oplossen, maar inwoners mogen zich wel gehoord voelen bij onze partij. We hopen puur op basis van de inhoud weer het vertrouwen van de kiezer te krijgen.”

De huidige fractievoorzitter voert de lijst aan waarop ook de raadsleden Yorben van Dortmont (2, Schoonhoven) en Wisja Pannekoek (4, Lekkerkerk) een prominente plek innemen. Op de derde plaats staat nieuwkomer Nathalie Glastra-Langeveld uit Bergambacht; Géja Stuijt-van Vliet uit Schoonhoven (momenteel commissielid) staat op plaats vijf. Van der Hek: "Ik ben trots op zeven vrouwen in de top-15. Wij durven nieuwkomers op verkiesbare plaatsen te zetten. Er is voldoende ervaring binnen de partij aanwezig om hen te begeleiden."

Van der Hek zelf is al vanaf zijn zeventiende politiek actief. "Het heeft altijd mijn interesse gehad. Via de steunfractie van Gemeentebelang Bergambacht kwam ik in 2010 in de raad terecht om gelijk, onder andere door het doorschuiven van Dilia Blok als wethouder, fractievoorzitter te worden. Dankzij ervaren krachten om me heen was dat geen sprong in het diepe. Na het ontstaan van de gemeente Krimpenerwaard werd ik vice-fractievoorzitter, en nam, nadat Willem Schoof vorig jaar een stapje terugdeed, het stokje als fractievoorzitter over.”

Wethouder
En wellicht wordt het tijd voor een volgende stap: door de afscheidnemende partijprominenten is Pascal van der Hek namens de VGBK wethouderskandidaat nummer 1. "Ik ben beschikbaar en durf de uitdaging aan te gaan”, windt de financieel manager bij Frimex Services BV er geen doekjes om. "Ik ben niet bang om hard te werken en wil me graag inzetten voor onze gemeenschap. In de gemeentepolitiek kan je rechtstreeks iets betekenen voor de inwoners."

q www.vgbk.nl