• Jeffrey van der Elst: 'We staan te popelen om nieuw elan te brengen'.
• Jeffrey van der Elst: 'We staan te popelen om nieuw elan te brengen'. Foto: wijntjesfotografie.nl

Leefbaar Krimpenerwaard: 'actief, rebels, uitdagend en daadkrachtig'

"We zijn actief, rebels, uitdagend, hebben lef en vinden het enorm belangrijk dat er nu eens écht naar de inwoners geluisterd en in hun belang gehandeld wordt," zegt Van der Elst.

"Leefbaar Krimpenerwaard kan die ambitie waarmaken met een kandidatenlijst bestaande uit bevlogen mensen uit alle leeftijdsgroepen en achtergronden. Jeffrey Groen is onze lijsttrekker: een jonge vent die precies weet wat er in het gebied speelt. De andere kandidaten vinden we echter net zo belangrijk. We vormen met elkaar een hecht team, een Leefbaar-familie met hart en wortels in de Krimpenerwaard. We weten wat er speelt. Kijk maar in ons verkiezingsprogramma waarin we per kern de problemen én oplossingen benoemen. Anders dan de andere lokale partijen in Krimpenerwaard zijn wij ook gericht op de totale gemeente en beschikken we over de daad- en bestuurskracht om zaken daadwerkelijk te veranderen. Dat willen we samen met de andere partijen doen. Én met de inwoners, want hun geluid nemen we uiterst serieus door middel van enquêtes en referenda."

De contouren van Leefbaar Krimpenerwaard ontstonden in 2019 naar aanleiding van de discussie rond 'Panorama Krimpenerwaard' en de daaruit voortvloeiende uitdagingen waar het gebied zich voor gesteld weet. "Een belangrijk item is de bodemdaling", zegt Jeffrey van der Elst. "Daar moet echt serieus actie op worden ondernomen. Dit is een probleem dat je niet weer vier, vijf jaar voor je uit kunt schuiven. Er moet op heel korte termijn aan de rem worden getrokken. Leefbaar Krimpenerwaard heeft die durf en heeft een visie op dit onderwerp. Net als op alle andere belangrijke thema's, die voortvarend beetgepakt moeten worden."

Woningtekort
Zoals het woningtekort. "Vóór eind 2027 moeten er 6.000 nieuwe woningen staan voor onze eigen inwoners, waarvan minimaal 2.500 betaalbare starterswoningen/appartementen en 2.000 sociale huur- en koopwoningen. Jonge mensen zijn het zat om acht (!) jaar op een wachtlijst te staan. Het wordt hoog tijd om keiharde afspraken te maken en als gemeente ons eigen plan te trekken. We horen er voor onze inwoners te zijn en niet te dansen naar de pijpen van de provincie. Actie dus!"
Leefbaar Krimpenerwaard is voor bouwen rond de bestaande kernen, waar dat mogelijk is binnen de bebouwde kom en, als het niet anders kan,  inpasbaar in de omgeving. Van der Elst: "Groen-, recreatie- en stiltegebieden houden we intact. Uiteraard willen we ook dat de zelfbewoningsverplichting wordt ingevoerd, het opkopen van woningen wordt verboden en er moeten percelen worden bestemd voor bewoning in tiny houses."

Ook het openbaar vervoer verdient sterke verbetering, vindt Leefbaar Krimpenerwaard: "We gaan voor betere verbindingen met gemeenten en regio's en uitbreiding van de dienstregeling in de avonduren en de weekenden. Ook is het zaak om alternatieve OV-mogelijkheden te onderzoeken, zoals een kabelbaan naar Kralingse Zoom, een nieuwe waterbus tussen Bergambacht/Schoonhoven en Rotterdam en een watertaxi tussen Gouderak en Rotterdam. Daarnaast wil Leefbaar Krimpenerwaard gratis openbaar vervoer in de regio voor 67+ en middelbare scholieren, een eigen Krimpenerwaardse Belbus en shuttlebusjes die de mensen van de kernen naar P&R-locaties en transferia vervoeren."
Voor wat betreft de discussie over oeververbindingen is Leefbaar volgens Van der Elst kraakhelder. "We zijn geen voorstander van een autobrug tussen de Krimpenerwaard en Ridderkerk, omdat het huidige wegennet in de Krimpenerwaard dat niet aankan. Wel willen we een fiets- en openbaar vervoerverbinding tussen beide gemeenten. Daarnaast moet het afgelopen zijn met de riante faciliteiten voor de pleziervaart met betrekking tot de Algerabrug en willen we een extra fietsbrug naast de bestaande brug en een vaste fietsverbinding naar de Alblasserwaard en Nieuwerkerk aan den IJssel. Deze connectie is ook bedoeld voor het openbaar vervoer en hulpdiensten én ontruiming van onze polder in geval van rampen. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden van hoe het beter kan en moet in onze gemeente. Wij staan te popelen om nieuw elan in de gemeente Krimpenerwaard te brengen. Vol overtuiging en met kennis van zaken. Lokaal betrokken en kijkend vanuit een breder verband. Vóór en mét de inwoners en iedereen die met ons mee wil doen!"

q leefbaarkrimpenerwaard.nl