• Jan Verburg: 'We denken en handelen uiteraard vanuit onze Bijbelse uitgangspunten en combineren deze met doel- en praktijkgerichtheid'.
• Jan Verburg: 'We denken en handelen uiteraard vanuit onze Bijbelse uitgangspunten en combineren deze met doel- en praktijkgerichtheid'. Foto: wijntjesfotografie.nl

SGP Krimpenerwaard gaat voor Solide, Praktisch en Gericht

krimpenerwaard • Juist in een tijd waarin het vertrouwen in de politiek niet alleen landelijk, maar ook lokaal onder druk staat, biedt de SGP de zo gewenste degelijkheid, vindt Jan Verburg. "Dat doen we door solide, gericht en praktisch te zijn", zegt de 50-jarige inwoner van Haastrecht, zelf al zo'n twintig jaar actief binnen zijn partij.

"Binnen de gemeente Krimpenerwaard leveren we al vanaf de start een constructieve bijdrage, zowel in de coalitie als de afgelopen vier jaar in de oppositie. We denken en handelen uiteraard vanuit onze Bijbelse uitgangspunten en combineren deze met doel- en praktijkgerichtheid. Bij dat alles staan de belangen van de inwoners van de Krimpenerwaard centraal. We bekijken per voorstel zuiver politiek of we er steun aan kunnen verlenen. Dat betekent dat we ons niet bezighouden met partijpolitieke spelletjes. We vinden een voorstel goed of niet goed, zo eenvoudig is het. Een kwestie van eer en geweten."

VerantWoord Vertrouwen
Het SGP-verkiezingsprogramma voor de komende vier jaar is niet voor niets 'VerantWoord Vertrouwen' getiteld, weet Jan Verburg: "Het Woord geeft positief richting aan ons leven. Onze opdracht is God en onze naasten lief te hebben, niet te liegen en te stelen, om te zien naar kwetsbare mensen. We vinden het belangrijk dat gezinnen jongeren een warme thuisbasis bieden en hechten sterk aan de zondag als rustdag. Wat dat laatste betreft: het is voor iedereen goed om voordat een nieuwe week begint één dag te hebben waarin gas wordt teruggenomen. Dat geldt denken wij voor iedereen en zeker óók voor winkelpersoneel. Bovendien: ondernemers verdienen in zeven dagen niet meer dan in zes. Laat het zes dagen bruisen in de Krimpenerwaard, zeggen wij. Dus koop lokaal en stel op zondag de rust centraal. Natuurlijk: als SGP kiezen we daarvoor vanuit onze geloofsovertuiging, maar we kunnen ons heel goed voorstellen dat de hang naar een rustpunt veel breder leeft in onze mooie Krimpenerwaard. Nóg een goede reden om SGP te stemmen op 16 maart!"

Gemeentekantoor
Ook voor wat betreft de visie op de bouw van een gloednieuw gemeentekantoor wijkt de SGP -de derde partij in grootte in de raad- af van verschillende andere partijen in de Krimpenerwaard. "Wij zijn er op dit moment niet voor", zegt Jan Verburg. "De coalitie wil 30 miljoen euro uittrekken voor het gebouw, als men er met dat bedrag al komt... . Voor dat bedrag moet het meest duurzame gemeentekantoor van de wereld verrijzen. Ik denk dat men daarin een beetje doorslaat. Er staan verschillende gemeentelijke panden die verduurzaamd kunnen worden voor aanmerkelijk minder geld. Ik vergelijk het met een woning. Als je een bestaand huis hebt, dan gooi je dat toch ook niet plat als je naar een beter duurzaamheidslabel streeft? Dat zou het gemeentebestuur ter harte moeten nemen. Bovendien hebben wij als SGP moeite met het feit dat er van een degelijke participatie van de inwoners geen sprake was. Het college had het besluit al genomen en gecommuniceerd vóór er ook maar een participatieproces op gang was gekomen. Het ontbreekt nu aan een stevige basis en er zijn teveel onzekerheden op financieel gebied. Neem alleen al de onzekerheid van de stijgende bouwkosten en een factor als thuiswerken na het coronatijdperk. Wie weet kan een nieuwe coalitie alsnog de juiste correctie aanbrengen."
Ook over het tekort aan woningen in de Krimpenerwaard heeft de SGP een duidelijke visie. "Wij willen meer bouwen aan de randen van onze dorpskernen", verwoordt Jan Verburg. "Gelukkig staan we daar niet alleen in, deze ambitie leeft bij meer partijen binnen onze gemeente. Wij zullen druk blijven uitoefenen op de provincie om daarin met ons mee te gaan. Het is nu écht tijd om door te pakken, we hebben de voorbije vier jaar te weinig bereikt op dit vlak. Door per kern te bouwen kunnen we doorstroming op gang brengen en ook starters aan een woning helpen. Dat is enorm belangrijk voor het behoud van de vitaliteit en het sociale leven in onze dorpen."

Ook de boeren mogen rekenen op veel steun van de SGP. "In het reguliere onderhoud dat de boer uitvoert zien wij de beste vorm van natuurontwikkeling, dus zijn we allerminst gecharmeerd van de onteigening van agrariërs ten behoeve van ruige natuur of de aanleg van zonneparken. Sterker nog: elke onteigening is er één te veel! De gemeente zou de boeren, die het vaak al zo moeilijk hebben, juist moeten helpen."