• Irma Bultman: 'Met stip op 1 de komende raadsperiode staat woningbouw'.
• Irma Bultman: 'Met stip op 1 de komende raadsperiode staat woningbouw'. Foto: wijntjesfotografie.nl

Irma Bultman: 'Met stip op 1 bij het CDA: woningen bouwen'

Na zich eerst als commissielid te hebben ingezet voor het CDA, kwam Irma Bultman in 2018 in de gemeenteraad terecht. In 2020 nam ze het stokje als fractievoorzitter over van partijprominent Jan Dekker. 

“Tsja, als je het zo achter elkaar zet, is het allemaal best snel gegaan”, blikt ze terug. “Toch verliep het ook wel weer op natuurlijke wijze. Ik kon de afgelopen periode bij het CDA steunen op ervaren raadsleden als Kees Larooij en Frank Moné, zodat het zeker geen sprong in het diepe was.”
Ze kijkt tevreden terug op de afgelopen vier jaar: “We zijn goed zichtbaar geweest en hebben onze inbreng gehad.” Een voorbeeld uit haar eigen portefeuille (o.a. sociaal domein) is de realisatie van een pilot met een jeugdondersteuner bij huisartspraktijken. “70% van de doorverwijzingen van jongeren naar bijvoorbeeld de GGZ begint bij de huisarts. Mede om grip te krijgen op de hoge kosten in de jeugdzorg hebben we in september 2020 een motie ingediend om jeugdondersteuners in te stellen, zodat niet automatisch doorverwezen hoeft te worden. Het voordeel voor de jongeren is dat ze sneller worden geholpen.”
Vervolgens: “Ik kan uiteraard meer concrete resultaten benoemen, maar er zijn ook dossiers waarin je onze inbreng niet gelijk terugziet. Kees Larooij heeft zich bijvoorbeeld enorm ingezet op het gebied van energietransitie, maar de uitwerking volgt later.”

Inspiratie
Irma Bultman voelt zich thuis bij het CDA. “Als christen haal ik mijn inspiratie uit de Bijbel en geloof ik in de kracht van de gemeenschap. Normen en waarden, verantwoordelijkheid nemen, realisme en omkijken naar de ander zijn voor mij niet ouderwets, integendeel.”

In het dagelijks leven werkt ze ook nog eens bij het CDA en wel voor het Wetenschappelijk Instituut van deze partij. Hier vindt ze in plaats van Krimpenerwaardse aangelegenheden rapporten over de toekomst van heel Nederland op haar bureau. "Ik ben als officemanager een soort manusje van alles. Regelen is echt mijn ding, niet alleen zakelijk maar ook privé. Zo zit ik voor de kerk (de Hervormde gemeente in Willige Langerak, red.) in allerlei commissies.”
Omdat ze genoeg tijd wil overhouden voor de gemeentepolitiek is ze vier dagen gaan werken. "De vrijdag is specifiek voor het raadswerk bestemd, maar eigenlijk ben ik er elke dag wel mee bezig.”
De Bergambachtse -‘ik woon aan de Provincialeweg en ben meer op Schoonhoven georiënteerd'- baalt van het recente trammelant bij haar partij op Rijksniveau. "Dat straalt wellicht op ons af, hoe hard we ook ons best doen. Neemt niet weg dat ik verwacht dat mensen dat kunnen scheiden als ze eenmaal in het stemhokje staan.” Een stemverwachting geeft ze niet. "Vier jaar geleden hadden we nét te weinig stemmen voor een vierde zetel. Het is koffiedik kijken, maar het zou natuurlijk fantastisch zijn als dat nu wel zou lukken.”

Met ‘stip op 1' staat de komende raadsperiode woningbouw: “Daar moeten we echt voor aan de slag. We kijken voor geschikte woningbouwlocaties zowel binnen als buiten de kernen. Niet grootschalig, maar passend bij iedere kern. De gemeente moet wat het CDA betreft niet het initiatief overlaten aan projectontwikkelaars. Je kan ook zelf ontwikkelen, neem het Woonfonds in Rijswijk, waar de gemeente het initiatief neemt om huurwoningen te bouwen in het middensegment." Andere belangrijke speerpunten zijn duurzaamheid en dienstverlening. Irma over het laatste punt: “Wij staan voor het creëren van servicepunten in de grotere kernen. Daar maken we ons hard voor.'

Ook wat de jeugdzorg betreft, moet de gemeente zelf meer de regie te nemen, vindt ze: "Het aantal zorgaanbieders is de laatste jaren geëxplodeerd. Wellicht moeten we als gemeente ons tot een aantal aanbieders beperken. Bepaalde typen jeugdzorg zijn niet meer te betalen.” Het is een complex verhaal, beaamt ze. "Ik heb me nu vier jaar in deze materie verdiept, maar het blijft een lastig te doorgronden dossier. Neemt niet weg, dat we er als gemeente iets mee moeten. Het hele sociaal domein, waar de jeugdzorg onder valt, maakt een derde van de begroting uit.”
Ze loopt over van de energie om er iets moois van te maken. "Ik word heel vrolijk als ik naar onze kieslijst kijk, waarop veel nieuwe, enthousiaste mensen te zien zijn. Zo staan er maar liefst vijf twintigers in de top-10. In 2014 was ik de enige jongere op de lijst. Het geeft mij extra drive om er vol tegenaan te gaan.”