• Anja den Hartog, verzorgende IG bij De Westerweeren.
• Anja den Hartog, verzorgende IG bij De Westerweeren. Foto: aangeleverd

Bij De Westerweeren maken de vrijwilligers het verschil

Algemeen

BERGAMBACHT • Bij De Westerweeren, een woonzorglocatie van WelThuis, is in het najaar 2021 een palliatieve afdeling geopend. Hier krijgen mensen tot hun overlijden intensieve zorg. Alles is erop gericht om hun verblijf zo comfortabel mogelijk te maken en ook de familie te ondersteunen. Vrijwilligers maken daarin het verschil. Zij zorgen voor extra aandacht en dragen bij aan een warme sfeer.

De specialistische palliatieve zorg in De Westerweeren is bedoeld voor mensen met een levensverwachting van drie maanden of minder. “Het proces van sterven kan intensief zijn en soms (te)veel vragen van de familie”, zegt zorgprofessional Anja den Hartog. “Dan is het fijn om te verblijven in een van de kamers in De Westerweeren te Bergambacht, waar professionele zorg altijd dichtbij is en de cliënt en de familie zich thuis en gesteund voelen.” 

Fijne plek

Anja den Hartog vindt het een voorrecht om in deze laatste levensfase ondersteuning te bieden, zo vervolgt ze: “De sfeer is zo anders dan in een ziekenhuis. Onze kamers zijn ruim, met een eigen keukentje, sanitair en een mooi uitzicht. Echt een fijne plek waar de familie altijd langs kan komen en ook kan blijven slapen. Hier hebben onze gasten het voor het zeggen. Vanuit bed kunnen ze hun naasten ontvangen en eventuele losse eindjes oplossen. Het geeft veel rust, voor zowel de cliënt als de familie, dat er altijd iemand voor ze is.” 

Het team doet zijn best om ‘fijne momenten’ te creëren. “Zo was hier bijvoorbeeld een cliënt, die vroeger altijd stoofpeertjes maakte. Dan geven wij hem graag een momentje waarbij dat gevoel terugkomt. En ook al kon hij de stoofpeertjes niet eten, hij genoot van de geur en de mooie herinneringen die dit opriep.” Daarom zijn vrijwilligers ook zo belangrijk, aldus Anja: “Wij doen vooral zorgtaken en kunnen bijvoorbeeld niet weg om een wandelingetje maken met iemand in de rolstoel. Een vrijwilliger kan dat wel. Het is fijn om te weten dat er iemand is om een luisterend oor te bieden aan cliënt en familie wanneer je als verzorgende bij een andere cliënt bezig bent en dus niet direct beschikbaar bent.”

Kleine dingen, groot verschil

Inge Boot is zo’n vrijwilliger. Zij zet zich in op de palliatieve afdeling van een WelThuis-locatie in Zoetermeer. Zij geeft aan vooral het menselijk contact, de afwisseling en flexibiliteit heel prettig te vinden in haar werk. “Je kunt er je eigen draai aan geven, doen wat bij je past en op een dagdeel dat jou uitkomt. De één houdt meer van een praatje of een spelletje doen en de ander vindt het leuk om extra aandacht te besteden aan een lekker ontbijtje, het gezellig te maken met bloemen en een kopje thee, of ‘gewoon’ bij iemand te zitten zodat hij of zij rustiger wordt. Kleine dingetjes kunnen zo’n groot verschil maken! Dan zie ik bijvoorbeeld de opluchting als ik tegen een bezorgde dochter zeg: ‘ga jij even lekker douchen, ik zorg dat je moeder niet alleen is’.”

Vrijwilliger worden?

Neem contact op met Monique Stigter, coördinator vrijwilligers bij De Westerweeren. Zij is bereikbaar via telefoonnummer 06-38786474/m.stigter@paletwelzijn.nl.

Meer informatie: www.paletwelzijn.nl.