• Het parcours voert over onverharde paden.
• Het parcours voert over onverharde paden. Foto: Wim Nobel

Halve Natuurmarathon beleeft rentree

Sport

LEKKERKERK • Twee jaar lang ontbrak de Dekker Halve Natuurmarathon op de kalender, maar op 20 maart is-ie terug. Tot grote blijdschap van Ab Buitendijk, medeorganisator van het evenement.

En dus halen Buitendijk en zijn medevrijwilligers Rob Mul en Marin Dijkstra, samen met een groep van zo’n zestig vrijwilligers, alles uit de kast om het de deelnemers van de 21,1 kilometer, de jeugdloop over 1 Engelse Mijl én de recreatielopen over 5 en 10 kilometer zo goed mogelijk naar de zin te maken. 

Corona
“Uiteraard hopen we weer op veel belangstelling”, zegt Buitendijk (69). “Bij de laatste editie -in 2019- hadden we zo’n driehonderd deelnemers aan het vertrek staan. Ik verwacht overigens niet dat we dat aantal opnieuw gaan halen. Dat heeft te maken met de naweeën van de afgelopen coronatijd, waarin je vanwege alle maatregelen sportbeoefening zag afnemen. Ook bij onze eigen atletiekvereniging Start was die tendens zichtbaar. Nog altijd zitten we niet op ons oude niveau, merk ik als trainer. Daar komt nog eens bij dat ons trainers- en vrijwilligerskorps vergrijst. Het blijkt lastig om jongere mensen bereid te vinden om taken op zich te nemen. Ja, daar maak ik me best zorgen over. Toch zijn er ook positieve signalen: onze jeugdgroepen zijn groeiende.”

Positief is ook dat de 12e editie van de Dekker Halve Natuurmarathon weer een mooi avontuur biedt met een avontuurlijke route over bospaden, spannende weggetjes en door de weilanden. Ook de randvoorwaarden zijn als vanouds in orde. Zo staat bij startpunt ‘De Hooiberg’ in het Loetbos nabij Lekkerkerk de pannenkoeken- en koffiekraam van Amicitia klaar met gratis lekkernijen, is er om de vijf kilometer een post waar de deelnemers wat kunnen drinken en is er kleedgelegenheid in de loods van Graveland en zijn masseurs aanwezig. 

Inschrijven
Voorinschrijven (met korting) voor de verschillende lopen kan via www.avstart.nl. Na-inschrijven kan op 20 maart tot een half uur voor de start. Voor de jeugd die meedoet aan de Engelse Mijl is deelname (inclusief) herinnering kosteloos. Hun loop begint om 10.30 uur. De overige afstanden starten om 11.00 uur. “Wij zijn er helemaal klaar voor”, glimlacht Ab Buitendijk. “Fijn dat dit mooie evenement terug is.”

Jan Timmer