• De vertegenwoordigers van Stichting Mooi Crempene.
• De vertegenwoordigers van Stichting Mooi Crempene. Foto: Jan Timmer

‘Mooi Crempene’ gaat met plannen voor IHC-terrein de boer op

Algemeen

KRIMPEN AAN DE LEK • Hoe kun je van het voormalige IHC- en Stoommolenterrein iets moois maken? Stichting Mooi Crempene weet het.

Liefst vier projectontwikkelaars zagen de afgelopen dertig jaar heil in de herinrichting van het voormalige IHC- en Stoommolenterrein in Krimpen aan de Lek. Alle vier haakten ze echter af. Voor ‘Mooi Crempene’ reden om met ideeën te komen, die volgens de stichting én voorzien in nieuwe woningen én recht doen aan de kern Krimpen aan de Lek.

Doorpakken
WhoonApart was in 2019 de laatste uit een serie van vier projectontwikkelaars met grootse bouwplannen voor het direct aan de rivier gelegen stukje Krimpen aan de Lek. 250 woningen zouden er moeten komen, luidde het plan. Een jaar later ging WhoonApart failliet en konden de plannen de prullenbak in. Goed nieuws voor de verontruste buurtbewoners, die zich in een comité hadden georganiseerd en om verschillende redenen tegen de in hun ogen veel te massale woonwijk waren, zou je kunnen zeggen.

“Klopt”, reageert Chiel Marckmann, één van de omwonenden. “Maar voor ons geen reden om stil te gaan zitten en te wachten op een nieuwe partij, die snel geld wilde verdienen in Krimpen aan de Lek. We hebben besloten om door te pakken en ons tot stichting ‘Mooi Crempene’ te bundelen.” 

Waterwoningen
“’Mooi Crempene’ heeft heldere ideeën over hoe het voormalige IHC- en het Stoommolenterrein er uit zouden kunnen gaan zien in de toekomst”, stelt pr-man Peter van der Graaf. “Het buitendijks gelegen terrein heeft sinds 1989 een ‘groene bestemming’. Dat nemen wij dan ook als uitgangspunt. Op de locatie zouden veertig waterwoningen kunnen worden gerealiseerd in verschillende prijsklassen, met daarbij nadrukkelijk ook drijvende woningen voor starters. Ook is er ruimte voor de nu al op het terrein gevestigde scouting en watersportvereniging Smit en houden we het bos intact.”

Scouting-bestuurslid Jan Marinus van der Graaf: “Onze vereniging en WSV Smit zijn enthousiast over de ideeën, veel inwoners van Krimpen aan de Lek ook, weten we. En uiteraard hopen we ook de gemeente Krimpenerwaard mee te krijgen. Men stimuleert op het gemeentehuis burgerparticipatie. Ik zou zeggen: hier zijn we!”

Gesprekspartner
“’Mooi Crempene’ wil graag een serieuze gesprekspartner zijn voor de gemeente Krimpenerwaard”, besluit oer-Krimpenaar Leen Eerland. “Met onze invulling van dit mooie stukje Krimpen aan de Lek kunnen we iets unieks creëren: een paradepaardje voor onze gemeente. We zouden er graag met de politiek over in gesprek gaan.”

Zie voor alle informatie de website van Mooi Crempene

Jan Timmer