'Eerst juridische (on)mogelijkheden onderzoeken'

krimpenerwaard • Burgemeester en wethouders van Krimpenerwaard zijn ondanks de ontstane commotie niet van plan het gascontract met Gazprom per direct te verbreken. ‘We moeten eerst de juridische en financiële (on)mogelijkheden onderzoeken’, klinkt het vanuit het gemeentehuis.

De gemeente sloot, via een inkoopadviseur, per 1 januari 2020, samen met een aantal regiogemeenten en de Omgevingsdienst Midden-Holland, een contract bij Gazprom voor het leveren van gas. De laagste prijs was hierbij leidend, erkent het gemeentebestuur: ‘Daarnaast is er gekeken naar vergroening en betrouwbaarheid van het bedrijf.”
Afgelopen week klonk vanwege de inval van Rusland in Oekraïne een steeds luider wordende roep van critici aan gemeenten met een gascontract bij Gazprom deze per direct te verbreken. Dat zijn er volgens Follow the Money 120, waaronder dus Krimpenerwaard. Critici vinden dat hiermee indirect de Russische oorlogskas wordt gespekt. Gemeenten moeten stoppen met Gazprom en overstappen naar een andere leverancier. Inmiddels hebben Pro Krimpenerwaard en de ChristenUnie vragen over deze kwestie gesteld.
B&W vindt het verbreken van het contract ‘nog niet aan de orde': “We gaan eerst in overleg met de gemeenten waarmee we de gezamenlijke inkoop hebben gedaan. Vervolgens brengen we in beeld wat de juridische en financiële (on)mogelijkheden zijn. Hierbij zullen we ook eventuele richtlijnen of ontwikkelingen vanuit de rijksoverheid betrekken.”


Voorlopig één pont

schoonhoven • Veerdienst Schoonhoven vaart de komende tijd in de spits met één in plaats van twee ponten. Dit heeft te maken met de reparatie van de 'Stad Schoonhoven', die lek sloeg tijdens de storm Eunice. Het is nog onbekend hoeveel tijd de reparatie in beslag neemt. De veerdienst zet extra personeel in, zodat het op- en afrijden en het afrekenen zo vlot mogelijk verloopt. Desondanks worden in de spits langere wachttijden voorzien.