MBO-opleiding voor jongeren met afstand tot arbeidsmarkt

lekkerkerk • Met het luiden van een schoolbel door de wethouders Lavinja Sleeuwenhoek en Jan Vente is vorige week dinsdag het officiële startsein gegeven voor de MBO-Entree opleiding. Deze wordt door Stichting Dagbesteding Krimpenerwaard en Yuverta aangeboden aan jonge mensen met een lichte verstandelijke beperking.

MBO-Entree maakt het mogelijk voor jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt zich verder te ontwikkelen in de sectoren horeca, voedselverwerkende industrie en ‘groen’ (hovenierswerkzaamheden, planten- en dierverzorging). Yuverta levert in de persoon van Sjoerd Hijgemann een docent die elke dinsdag in Lekkerkerk de theorielessen verzorgt. De drie dagen praktijk vinden plaats in dagbestedingsprojecten van SDK en worden door deze stichting begeleid. “We vinden het als Dagbesteding Krimpenerwaard belangrijk dat onze deelnemers niet alleen zinvolle, sociaal veilige en prettige dagbesteding krijgen, maar ook de mogelijkheid geboden wordt om zich verder te ontwikkelen”, vertelt SDK-directeur Arjenne Timmer. “Een aantal van onze deelnemers heeft duidelijk behoefte aan een stapje méér. Via deze MBO-Entree opleiding kunnen we ze dat vanaf nu bieden.”

Uniek
Afgelopen jaar gingen Arjenne Timmer en Patrizia Antuzzi (moeder van twee SDK-deelnemers en Social Work-student) op zoektocht in onderwijsland om uiteindelijk Yuverta bereid te vinden de Krimpenerwaardse MBO-Entree samen met SDK op te zetten.
“Uniek voor onze gemeente”, stelt onderwijswethouder Lavinja Sleeuwenhoek. Zij was samen met haar collega Jan Vente aanwezig bij de start- en introductiedag. “Het is geweldig dat deze opleiding er nu is. Prachtig ook te zien hoe Arjenne en Patrizia zich hebben vastgebeten in dit project en Yuverta hebben meegekregen in het plan. Als gemeente juichen we dit initiatief zeer toe, omdat wij vinden dat iedereen in de Krimpenerwaard de kans moet krijgen om zich te blijven ontwikkelen.”
Haar collega is het daar helemaal mee eens. “Als gemeente vinden we het belangrijk dat iedereen een passend plekje in de samenleving heeft. Vier jaar geleden zijn we begonnen met het opzetten van een leer-werkbedrijf. Sindsdien hebben we met vele ondernemers en scholen gesproken. We merkten dat het hard trekken was om dingen voor elkaar te krijgen. En dan zie je nu dit initiatief van SDK en Yuverta. Ze willen samen iets en krijgen het voor elkaar ook. Dat is een groot compliment waard. Als gemeente beschouwen we dit als een ‘cadeautje’. We ondersteunen het graag”, aldus Jan Vente.
En kersverse MBO-er Tim van Winden (19)? Hij heeft er net als zijn twaalf klasgenoten enorm veel zin in. "Het lijkt me geweldig om weer nieuwe dingen te leren en te kijken wat er daarna nog mogelijk is. Ik werk nu in dagbestedingsproject Buurtkamer Parkrand in Krimpen. Dat bevalt me heel goed, maar wie weet kan ik ooit een baan in een restaurant krijgen. Ik krijg nu in ieder geval de kans om me verder te ontwikkelen en te ontdekken hoe ver ik kan komen. Dat vind ik geweldig!"