• Vakman Jan Hoogendoorn neemt afscheid.
• Vakman Jan Hoogendoorn neemt afscheid. Foto: wijntjesfotografie.nl

Vakman Jan Hoogendoorn neemt afscheid na dienstverband van 48 jaar

Algemeen

BERGAMBACHT • Jan Hoogendoorn (64) nam vrijdag na een 48-jarig (!) dienstverband afscheid bij Den Hoed Aannemers. De Bergambachtenaar werd op zijn laatste werkdag in het zonnetje gezet door het bouwbedrijf, dat gespecialiseerd is in het restaureren van monumentale panden. 

Direct na het behalen van het LTS-diploma Bouwtechniek trad Jan Hoogendoorn in dienst van Den Hoed. Solliciteren hoefde niet in die tijd. “Mijn vader had directeur Leen den Hoed gepolst of hij een baantje voor me had,” vertelt Jan Hoogendoorn met een lach. “Ik meldde me bij hem toen hij in zijn tuin aan het werk was. Hij stopte geen eens met schoffelen, maar ik had als 15-jarig ventje wel een baan als timmerman.”

Laurentiuskerk
Jan Hoogendoorn kon direct aan de slag. “Mijn eerste klus was het schoonmaken van ijsselsteentjes en plavuizen tijdens de restauratie van de Laurentiuskerk in Bergambacht, waar ik binnen een jaar de fijne kneepjes van het timmervak leerde. Ik hielp mee de pastorie bouwen. Daarna werd ik vooral ingezet bij boerderijverbouwingen. Piet van Herk was mijn leermeester. Het leveren van maatwerk stond hoog in het vaandel, maar gezellig was het ook op de werklocaties. We hebben wat afgelachen.”

Als tiener speelde Jan Hoogendoorn in de hoofdmacht van Stolwijk, waar hij toen woonde. Het harde spel in de Goudse Voetbalbond leverde af en toe een blessure op, maar ziek melden was er nooit bij. Restauratiebedrijf Den Hoed werd zijn tweede thuis. “Ik had de sleutel van de werkplaats en mocht in mijn vrije tijd mijn gang gaan. Ik heb mijn huidige huis in de Kadijkselaan en later die van mijn kinderen eigenhandig verbouwd.”

Hekwerk
Inmiddels was Jan den Hoed zijn werkgever en als uitvoerder klaarde Hoogendoorn elke (restauratie)klus. Soms belden opdrachtgevers hem persoonlijk om op te komen draven. “In Sliedrecht was ik betrokken bij de bouw van een luxe bungalow met lift,” vervolgt de vakman met pretogen. “Het mocht wat kosten. De opdrachtgever wilde ook nog een smeedijzeren hekwerk met gemetselde muurtjes rondom zijn pand. Ik berekende dat het 50.000 euro zou gaan kosten. Dat was geen probleem. Bij de overhandiging van de reeds betaalde rekening, kwam Jan den Hoed erachter dat de kosten van het hek vergeten waren. De eigenaar liet zich niet kennen: binnen een uur was het bedrag overgemaakt.”

De laatste klus van Jan Hoogendoorn was de herbouw van een afgebrand restaurant in Alphen. 40 jaar geleden had het Bergambachtse bedrijf dit pand gerestaureerd. Zonder aanbesteding werd de opdracht gegund aan Den Hoed. De huidige directeur Gerard den Hoed - de derde generatie - wist dat de klus (de houten dakconstructie) bij Jan Hoogendoorn in goede handen was.

Wim Kroone