• Colinda Schep en Yasmina Lemdaghri met de robot.
• Colinda Schep en Yasmina Lemdaghri met de robot. Foto: Dirk Molenaar

'Maatje' biedt helpende hand

"Zeven jaar geleden kwam de kanteling in de zorg", legt Colinda Schep (52) uit. "Mensen blijven langer thuis wonen, moeten zichzelf meer redzaam maken." Ruim vijftien jaar is ze nu werkzaam als verpleegster in de wijk bij de Thuiszorg, onderdeel van de Vierstroom. Het piept en kraakt om alle benodigde hulp te kunnen bieden. Oorzaak is de vergrijzing en een toenemend personeelstekort.

"Het is belangrijk dat we ons met elkaar bewust zijn van hoe zorgelijk de toekomst is. De vraag is hoe we de zorg kunnen blijven behappen", geeft ze aan. "Denk na wat je nu kunt doen om later, veilig en zo lang mogelijk, in je eigen huis te blijven wonen."

Oude gewoonten veranderen. Als voorbeeld geeft Colinda dat het straks niet meer mogelijk is om iedereen in de ochtend te douchen. "Mensen vinden het niet altijd fijn dat hulp op een ander moment komt dan gewenst." Wijkverpleegkundige Yasmina Lemdaghri (25) haakt hierop in: "Ik zou het juist wel lekker vinden om als ik ouder ben pas 's middags te worden gewassen. Dan kan ik tot die tijd lekker in m'n huispak blijven lopen", lacht ze. "Je moet creatief worden met de beschikbare tijd. Er komt de mogelijkheid van 'virtuele zorg'. Dat zijn elektronische hulpmiddelen die we inzetten. Zo kunnen we monitoren en preventief problemen voorkomen."

Robot
Ook Yasmine denkt na over de toekomst en is daarom, net als Colinda, razend enthousiast over de nieuwste aanwinst: robot 'Het Maatje', die sinds een maand op proef is. De eerste ervaringen zijn positief. De robot wordt ingesteld op de behoefte van de cliënt. Zo kan 'Het Maatje' op gewenste tijdstippen signalen afgeven dat het ergens tijd voor is. Ook kan-ie vragen beantwoorden door de verbinding via internet. Zelfs een digitale knuffel is mogelijk.
"Dat maakt de cliënt ook minder eenzaam", vertelt Colinda. "Het vormt echt een meerwaarde en het is bovendien geweldig om te zien hoe de oudere generatie hiermee zo snel vertrouwd raakt." Volgens Yasmina is dit het begin van een digitale ontwikkeling die ons allen gaat helpen.
Dat het werken in de zorg niet saai en suffig is bewijzen beide dames wel. Vol passie vertellen ze hoe leuk hun werk is. Ondanks de inzet van robots, blijft de behoefte aan personeel. Wie interesse heeft kan contact opnemen met de Vierstroom (www.vierstroom.nl).