Raad akkoord 'omdat het moet'

krimpenerwaard • “We gaan akkoord, omdat het moet”, verwoordde Cees van der Graaf (PvdA) het algemene gevoel tijdens de beraadslagingen over dit onderwerp. “De rekening is zo hoog opgelopen, dat we eigenlijk niet meer terug kunnen. Het voelt niet goed, maar een alternatief is er niet.” Wat Van der Graaf betrof moest het wel een ‘leermoment’ zijn: “Want hoe krijgen we grip op deze lastige processen?”

Met het groene licht toonde de gemeenteraad begrip voor de bijzondere omstandigheden, ofwel fikse tegenslag, waar het miljoenenproject mee te maken heeft. “We hebben oog voor de mix van onverwachte technische uitdagingen, de noodzaak tot een andere uitvoeringswijze en de prijsstijgingen”, sprak Eric Koelewijn (SGP), die bekende eerst met ‘ongeloof en verbijstering’ naar de nieuwe kredietaanvraag te hebben gekeken.

Minder begrip was er voor de houding van Rijkswaterstaat en de provincie, die weigeren (extra) de portemonnee te trekken vanwege de kostenstijgingen in het project. “Ze gaan hiermee voorbij aan de gedeelde verantwoordelijkheid”, oordeelde Anthony Tom (ChristenUnie). Hij stelde voor om namens de gemeente een ‘stevige brief’ richting beide organen te sturen, met daarin de aanmaning om hun houding te herzien. Het idee werd omarmd door de meerderheid van de gemeenteraad en het college.

Evaluatie
Blijft over een evaluatie, want die moet er komen, oordeelde de raad. Het is namelijk alweer de derde (fikse) kostenoverschrijding van het project, dat inmiddels een prijskaartje heeft van ruim 4,4 miljoen euro (was 2,1 miljoen euro). Met aftrek van subsidiegelden à 1,2 miljoen euro komt 3,2 miljoen euro op het bordje van de gemeente.

Een evaluatie dus en geen onderzoek door een onafhankelijk bureau, zoals Pro Krimpenerwaard, die als enige partij niet instemde met de extra kredietaanvraag, voorstelde. “Waarom een extra onderzoek? De oorzaken van de kostenoverschrijding zijn bekend en een onderzoek maakt het project nog duurder”, verwoordde Eddo Mondriaan (VGBK) de tegenstand bij de andere fracties.

Vertrouwen
Wethouder Ria Boere bedankte de raad voor het vertrouwen. “U neemt verantwoordelijkheid en dat siert u.”

De wethouder baalde van de ontstane situatie: “Wellicht moeten we ons in deze tijd van hoogconjunctuur beraden over projecten die op stapel staan. Welke pakken we op en welke kunnen wachten tot de storm van prijsverhogingen en dergelijke is gaan liggen?”

Op advies van Jan Kees Hoftijzer (Lokaal op 1) steekt ze in ‘Brussel’ haar licht op om te zien of daar wellicht nog Europese (subsidie)gelden beschikbaar zijn. En ze gaat nogmaals kijken of het project nog iets goedkoper kan, al verwacht ze daar zelf geen wonderen van. “We zullen er opnieuw met de stofkam doorheen gaan.”

Robert van der Hek