Zilver voor Roest op 10 kilometer

peking/lekkerkerk • Patrick Roest is vrijdag achter een ontketende Nils van der Poel tweede geworden op de Olympische 10 kilometer.

De Lekkerkerker zette een goede tijd neer (12:44.59), maar had geen schijn van kans tegen de Zweedse topfavoriet: 12:30.74.

‘Rustig’
Roest opende de eerste helft van zijn race ‘rustig’ om halverwege te versnellen. Hij gaf alles wat hij had en kwam totaal leeggereden over de finish.

Een half uur na zijn race bevestigde hij voor de camera van de NOS dat hij zijn rit expres rustig had opgebouwd. “Misschien achteraf iets te kalm, maar het is wel hoe ik deze afstand het liefste rijd. Ik wil niet te gek beginnen. Ik kan tevreden terugkijken: er zat niet meer in. We gaan zien waar het toe leidt.”

Jorrit Bergsma zette hij met zijn tijd in ieder geval buitenspel. Die reed in de eerste rit na de dweil 12:48,9

Olympisch record
Het woord was vervolgens aan Nils van der Poel, die er vanaf het begin geen misverstand over liet bestaan wie de beste was. De Zweed met een Hollandse grootvader zette een Olympisch en Wereldrecord neer en verpulverde de ambitie van iedere concurrent.

Ook die van regerend Olympisch kampioen Ted Jan Bloemen, die zelfs een totale off-day had. Derde werd de Italiaan Ghiotto, in een tijd van 12:45.98.

Tevreden
Patrick Roest zei na afloop bij de NOS een tevreden man te zijn: “Ik kan er niet van balen als iemand zoveel sneller is, daar kan ik alleen maar respect voor hebben. Ik ben blij met het zilver.”

Ploegenachtervolging
Zondag wist Patrick Roest zich met het Nederlands team te plaatsen voor de halve finales van de ploegenachtervolging. Dat was overigens nipt, want zowel Noorwegen, de Verenigde Staten als Rusland was sneller. Vandaag (dinsdag) moet tijdens die halve eindstrijd duidelijk worden of het tot meer leidt.