• Kees-Jan de Haay op het bouwterrein.
• Kees-Jan de Haay op het bouwterrein. Foto: wijntjesfotografie.nl

Eerste paal De Haay Bouwwerken: ‘weer vooruitkijken na grote brand’

Zakelijk

LEKKERKERK •  Kees-Jan de Haay kan weer vooruitkijken nadat deze week de eerste paal werd geslagen van het nieuwe bedrijfspand.

Daarmee neemt de directeur/eigenaar van De Haay Bouwwerken en zijn team definitief afscheid van een nare periode die begon op 30 mei 2021, de dag waarop een grote brand op bedrijventerrein Lekkerkerk verschillende ondernemers van hun bedrijfspand beroofde.

Primeur
“We hebben de primeur van de eerste paal”, vertelt De Haay. “Na ons volgen nog andere ondernemers van het bedrijventerrein. Zo weet ik dat onder andere mijn collega’s Leon Kok en Dick de Wild ook voor nieuwbouw gaan. Wij kregen op 27 januari de vergunning binnen en besloten, toen ook de zaak met de verzekering tot een goed einde was gebracht, meteen tot actie over te gaan. Voor ons was dat gemakkelijker, omdat we voor de bouw van dit project niet afhankelijk zijn van aannemers. We voeren het in eigen beheer uit. Dat kan het snel gaan, hè.”

De nieuwe vestiging van De Haay Bouwwerken komt grotendeels te staan op de locatie waar ook het in de as gelegde bedrijfspand was gesitueerd: aan de Van Markenstraat 28. 

“De voorbije week zijn er 37 heipalen de grond in geslagen”, weet Kees-Jan de Haay. “Dat zijn er relatief weinig en dat heeft te maken met de aanwezigheid van de oude, in goede staat verkerende, fundering. De heiers van Hoogendoorn hadden de klus in drie dagen geklaard. Perfect! We gaan nu beginnen aan het vloerwerk, in de tweede week van maart worden de staalconstructie en de verdiepingsvloeren geplaatst. In de derde week van mei hopen we de machines een plek te geven. In de tussentijd zijn we bezig met het bouwen van de loods.”

De Haay hoopt op 30 mei weer operationeel te zijn. “Ja, die streefdatum is niet voor niets gekozen. Die dag is het precies één jaar na de brand. We sluiten dan meteen een hectische tijd af waarin er veel op ons af kwam. Het ging daarbij niet alleen om de nasleep van de brand en de emoties die daarbij kwamen kijken. We moesten ook gewoon dóór met ons bedrijf en goed werk blijven leveren. Het was geweldig om te zien hoeveel support en steun we daarbij hebben ontvangen. Van collega-ondernemers en van ‘het dorp’ met de hartverwarmende geldinzamelactie. Na de zomer willen we ons pand officieel openen en de mensen een kijkje laten nemen. Ook dat is écht iets om je op te verheugen. We kunnen weer vooruit!”

Jan Timmer