• Groepsfoto tijdens de prijsuitreiking, met in het midden de trotse winnaar Esther van Leeuwe.
• Groepsfoto tijdens de prijsuitreiking, met in het midden de trotse winnaar Esther van Leeuwe. Foto: Rob Glastra

Duurzame cateraar Smaak van de Waard ‘Hartstikke Sociaal’

Algemeen

KRIMPENERWAARD • Burgemeester Pieter Paans heeft woensdag de eerste ‘Hartstikke Sociaal Bokaal’ uitgereikt aan Esther van Leeuwe van ‘Smaak van de Waard’. De bokaal wordt toegekend aan een ondernemer, die zich in de Krimpenerwaard het meest heeft ingezet voor mensen met een ‘afstand tot de arbeidsmarkt’. 

Van Leeuwe ontplooit haar werkzaamheden als duurzame cateraar met streekproducten vanuit het fraai gerestaureerde pand ‘de Graanmaalderij’ in Gouderak. Ze bood twee statushouders een werkplek en begeleidde hen bij het inwerken intensief. 

De jury: ‘Ze helpt hen met zelfstandig werken, het reizen naar de werkplek, het op tijd komen, de taal en ook met de omgang met de klanten. Als ondernemer gaat ze heel praktisch om met de cultuurverschillen die er zijn. Voor de statushouders een mooie opstap naar een loopbaan in Nederland en voor Esther een verrijking voor haar ondernemerschap.’

Tegelzetter
Cor de Jong van Bouwbedrijf Bakker Arkel werd tweede. Hij stak veel energie in het laten slagen van een statushouder in de bouwwereld. Nu heeft de Syriër een een vast contract, een auto van de zaak én gaat hij een ploeg van statushouders als tegelzetters leiden.

Rianne en Jaap Schep van Boerderij Schep eindigden als derde. Ook zij boden met veel energie een (Eritrese) statushouder een mooie kans. “In het begin was het best lastig. het was voor beide partijen wennen. Waar hij in het begin als eerste naar huis ging, vertrekt hij nu als laatste. We willen hem niet meer missen”, aldus Rianne en Jaap Schep.

Achtergrond
Gemeente Krimpenerwaard vroeg Stichting WaardZaam, het platform voor duurzaam ondernemen in de Krimpenerwaard, om ieder jaar een competitie rondom de bokaal te organiseren. Het eerste aan de bokaal verbonden thema was ‘Statushouders aan het werk’, met als doel om zoveel mogelijk statushouders te helpen aan een baan, werkervaringsplaats of een taalstage.

WaardZaam zocht hierbij de samenwerking met Krimpenerwaard Intercultureel (KIC), dat zich inzet voor de integratie en participatie van statushouders in de Krimpenerwaard. Ook zijn diverse organisaties (werkgevers en scholen) vertegenwoordigd in een klankbordgroep om mee te denken hoe invulling te geven aan de bokaal.

Een groot aantal bedrijven uit de Krimpenerwaard stelde zich kandidaat en dong mee naar de bokaal. De jury bestond onder andere uit vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en de gemeente.

Binnenkort wordt het nieuwe thema bekendgemaakt.