‘Stop met (uit)verkoop sociale huurwoningen’

krimpenerwaard • Stop direct met de (uit)verkoop van sociale huurwoningen en realiseer minimaal 35% sociale huurwoningen in nieuwbouwprojecten. Het zijn de twee belangrijkste aanbevelingen uit het Woon-verkiezingsmanifest, dat Huurdersbelang HSV (Haastrecht, Stolwijk, Vlist) heeft opgesteld.

“De bedoeling van het document is om politieke partijen te confronteren met de aanbevelingen/opvattingen die wij de afgelopen vier jaar hebben gekregen van onze leden, overige huurders en woningzoekenden. Deze gaan over tal zaken die te maken hebben met het bouwen dan wel huisvesten van woningzoekenden, die zijn aangewezen op woningen in de sociale sector”, meldt secretaris Irene van Vliet.

Kritisch
De gesprekken met de doelgroep gingen vaak over het voorrangs-, voorkeurs- en toewijzingsbeleid van sociale huurwoningen, vervolgt ze: “Maar ook over het huisvesten van doelgroepen en het spreidingsbeleid van speciale groepen door de gemeente Krimpenerwaard en de corporaties over de hele gemeente. Uit de gesprekken bleek dat onze achterban bijzonder kritisch is richting het gemeentebestuur over veel zaken die verband houden met het toewijzen, bouwen en wonen van sociale huurwoningen.”

Dit alles is reden voor Huurdersbelang om via een Woon-verkiezingsmanifest een aantal zaken te benadrukken en kenbaar te maken aan de politieke partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart. 

Aanbevelingen
Enkele aanbevelingen op een rij: stop de verkoop van sociale huurwoningen; realiseer bij alle door de gemeente vergunde particuliere (ver)nieuwbouwprojecten (boven 10 woningen) 35% sociale huurwoningen; voer een actief gemeentelijk (sociaal) grondbeleid; voer een voorkeursbeleid in voor woningzoekenden om in de eigen kern te kunnen (blijven) wonen en regel een zelfbewoningsplicht voor woningen.

Haastrecht
Irene van Vliet afsluitend: “Neem nou Haastrecht. Hier zijn veel woningzoekende starters aangewezen op een sociale huurwoning. Maar in het plan Galgoord/Kleine Betuwe is in het eerste conceptplan geen enkele sociale huurwoning opgenomen. Huurdersbelang, maar ook Groen Wonen Vlist, wil daar, zoals vaak ook gebruikelijk in veel andere gemeenten, minimaal 30-35% van de geplande 180 woningen laten realiseren in de sociale huursector. Deze locatie zo dichtbij de Hollandsche IJssel moet een plek worden voor iedereen en niet alleen voor hen die zich een (dure) koopwoning kunnen permitteren.”

Tenslotte: “Wij vinden dat de politieke partijen in de gemeente Krimpenerwaard zich veel daadkrachtiger moeten opstellen als het gaat om het realiseren van sociale huurwoningen. Het moet echt anders de komende vier jaar.”