• Koraalrif, Birgitte van Galen.
• Koraalrif, Birgitte van Galen. Foto: Rob Glastra

Meesterstukken eindexamenstudenten Vakschool te zien in Zilvermuseum

Algemeen

SCHOONHOVEN • De ‘Meesterstukken’ van de eindexamenstudenten van de Vakschool voor edelsmeden zijn tot en met 6 juni (Zilverdag) te zien in het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven. 

Elk jaar biedt het museum een podium aan deze startende talenten door de Meesterstukken te tonen aan een breed publiek. Door corona zijn de meesterstukken van 2020 en 2021 samengevoegd in één expositie. Ook kunnen bezoekers de miniaturen van de derdejaars bezichtigen. Er zijn voor de studenten verschillende prijzen te winnen om hun carrière een vliegende start te geven.

De studenten kunnen een Videoprijs winnen met een videoverslag over het maakproces van hun meesterstuk. Dit is een initiatief van de Vrienden van het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven en heeft tot doel om studenten aan te zetten tot nadenken over hun commerciële presentatie.

Een vakjury, bestaande uit een docent, smid en vakexpert, beoordeelt de stukken en reikt de vakjuryprijs uit, bestaande uit waardebonnen van groothandels uit het vak en edelstenen. De juryleden dit jaar zijn: Esta Barends (docent vormgeving Vakschool), Gabri Schumacher (edelsmid Artis Causa) en Marcel Teheux (directeur Zilvermuseum). De prijs voor de beste miniatuur is een wals.

De namen van de prijswinnaars worden op zaterdag 19 februari bekendgemaakt tijdens een feestelijke opening.

Ook het publiek wordt uitgenodigd om hun stem uit te brengen de komende weken.