• De jeugd van beide clubs volleybalt al samen.
• De jeugd van beide clubs volleybalt al samen. Foto: Wijntjes Fotografie

Volleybalfusie tussen Voleco en VC Krimpen komt stap voor stap dichterbij

Sport

KRIMPEN/OUDERERK AAN DEN IJSEL • De fusie tussen de volleybalclubs Voleco en VC Krimpen moet leiden tot een stevig nieuw volleybalbolwerk in de West-Krimpenerwaard.

De samensmelting van de Krimpense en Ouderkerks/Lekkerkerkse volleyballers werd vorig jaar al in gang gezet door het instellen van één jeugdafdeling. Het moet bij de start van seizoen 2022-2023 leiden tot een algehele fusie én een nieuwe naam voor de club.

Wie pakweg tien jaar geleden zou hebben voorspeld dat Voleco en VC Krimpen zouden gaan fuseren, was ter plekke voor gek verklaard. Beide volleybalclubs floreerden, speelden met hun seniorenteams én jeugd op uitstekend niveau en leken sterk genoeg om tot in lengte van dagen hun eigen broek op te houden. 

Corona
De laatste jaren echter ontstonden er scheuren in de beide volleybalbastions. VC Krimpen, dat jarenlang met Heren 1 in de eerste divisie uitkwam, kreeg steeds meer moeite om een representatief team op de been te brengen. Het Krimpense damesvolleybal had al eerder een neergaande lijn ingezet. Ook Voleco ontkwam niet aan een neergaande tendens. In Ouderkerk en Krimpen zag men het ledental steeds wat verder afkalven, met de coronacrisis als extra negatieve factor. Immers, twee seizoenen lang kon er nauwelijks aan zaalsport gedaan worden en lagen de competities deels stil.

Zwaar
“Als zelfstandige verenigingen voorzagen we beide dat het naar de toekomst toe moeilijk zou worden”, vertelt Patrick Schmitt, lid van het interim-bestuur en pr-man van - vooralsnog- ‘de club zonder naam’. “Je ziet het niet alleen bij ons, maar in heel Nederland bij binnensportverenigingen: ze hebben het zwaar. Je kunt er voor kiezen om op de oude voet door te gaan, maar waar eindig je dan? Veel beter is het om als clubs de krachten te bundelen. En dat is precies wat we nu doen.”
De afgelopen jaren werkten Voleco en VC Krimpen al steeds wat nauwer samen binnen de jeugdafdelingen van beide verenigingen.

“In eerste instantie alleen nog de jongenslijn, maar al snel kwamen daar ook de meisjes en de Cool Moves Volley (CMV) lijn bij”, vertelt Patrick Schmitt. “Zo speelden twee verenigingen als één club in gemixte teams met een gezamenlijke Jeugd TC en gezamenlijke trainers en coaches. Het blijkt prima te werken en de reacties zijn positief. Onze jeugdleden zijn al helemaal aan de nieuwe situatie gewend en volleyballen met elkaar alsof ze nooit anders gedaan hebben. Daarmee zijn ze een mooi voorbeeld van waar een uiteindelijk fusie toe kan leiden: een volleybalvereniging waar iedereen zich kan thuis voelen. En op elk niveau: van recreatief tot en met prestatief landelijk.”

Sentiment
De samensmelting van de twee regioclubs begint ook bij de senioren vorm te krijgen. Zo trainen bijvoorbeeld de heren-selecties van VC Krimpen en Voleco al samen. Onder één clubvlag aan de competitie deelnemen staat voor later op het programma. Dat er bij de senioren andere sentimenten leven dan bij bijvoorbeeld beginnende jeugd, begrijpt Patrick Schmitt. “Als je jarenlang derby’s tegen elkaar hebt uitgevochten en dan ‘ineens’ samen op één veld staat, dan is dat uiteraard wennen. Het is vooral een proces van naar elkaar toegroeien, denken wij. Samen trainen is daarin een goede stap.”

Nieuwe naam

Het doel voor de komende jaren is om de basis van de fusievereniging te verbreden door zoveel mogelijk jeugd (vanaf 4+) tot en met senioren uit het westelijke deel van de Krimpenerwaard (Ouderkerk aan den IJssel, Lekkerkerk, en Krimpen aan den IJssel) aan het volleyballen te krijgen én te houden. Het interim bestuur, samengesteld uit beide verenigingen, overlegt over de stappen die van belang zijn voor de toekomst van de vereniging. Uitgangspunt is om vanaf komend seizoen onder een nieuwe naam verder te gaan. Daartoe wordt een prijsvraag onder de leden uitgeschreven.

Jan Timmer