‘Dit is geen leven voor jongeren’

krimpenerwaard • Renate van der Werf uit Schoonhoven heeft in de commissievergadering aandacht gevraagd voor jongeren tijdens deze coronacrisis.

"Wat weegt zwaarder: mensen die overlijden aan corona of de 10.000 jongeren die door alle beperkingen vanwege de coronamaatregelen het leven niet meer zien zitten?" stelde de inspreekster. Volgens haar leven jongeren nu al bijna twee jaar in angst. "Ze zijn bang om ouders, opa's en oma's ziek te maken, bang voor hun vruchtbaarheid, voor de lange termijneffecten en noem maar op. Bovenal maken ze zich zorgen om hun toekomst. Is dat het waard?” Vervolgens: "De boodschap is: laat je vaccineren om anderen te beschermen en sluit je op in huis. Een prik zou geen verplichting moeten zijn. Dat is het wel, omdat jongeren weten dat ze ongevaccineerd nergens meer binnenkomen en helemaal niet meer mee kunnen doen.”
Volgens Van der Werf, die als vrijwilliger met jeugd werkt, worden jongeren de coronamaatregelen beu: "Ze willen terug naar het normaal, gewoon lekker met hun vrienden en vriendinnen samen zijn. Volgens mij is leven met angst en stress slechter dan welk virus dan ook. Ik maak me door de schrijnende verhalen die ik hoor zorgen om de psychische en fysieke staat waarin jongeren verkeren. Het raakt me. De vraag is dan ook hoe lang we nog van plan zijn om Russisch roulette met hen te spelen.” Ze richtte zich tenslotte tot de politiek: "Wat heeft u gedaan als politicus maar ook als mens, als vader of als opa? Bent u met jongeren in gesprek gegaan en heeft u gevraagd wat er in hen omgaat?"