Paddenoverzetters in Stolwijk gezocht

stolwijk • De Dierenbescherming zoekt vrijwilligers in de omgeving van Stolwijk om te helpen bij de jaarlijkse paddentrek. Vanaf diverse plekken in Stolwijk trekken tussen eind februari en half april weer duizenden padden, kikkers en salamanders van hun winterverblijf naar hun voortplantingsplaats. Daarbij moeten ze drukke wegen oversteken. Om te voorkomen dat ze hierbij worden overreden zoekt de Dierenbescherming overzetters die hen helpen veilig de overkant van de weg te bereiken.

Van de paddenoverzetters wordt gevraagd om in elk geval zes weken lang, één vaste avond per week, beschikbaar te zijn in de periode van eind februari tot half april. De vrijwilligers gaan ongeveer 3 á 4 uur per avond op pad door langs de weg of straat te lopen en de amfibieën met de hand over te zetten. Dat is vanaf 19.00 uur (begin van de schemering) tot 22.00 uur. Daarnaast dienen de aantallen dieren genoteerd te worden en moeten de overzetters zelf een zaklamp meenemen. Vrijwilligers ontvangen een reflecterend hesje en informatiefolders om uit te delen aan passanten.
Voor geïnteresseerde dierenvrienden wordt een online informatieavond georganiseerd op 9 februari van 19.00 uur tot 20.00 uur. Aanmelden hiervoor kan via www.dierenbescherming.nl/paddentrek. Voor meer informatie kan contact opgenomen via paddentrekzuidwest@dierenbescherming.nl.


Waterschap start werkzaamheden

polsbroek • Het waterschap start deze week met de uitvoering van werkzaamheden in Polsbroek. Een nieuwe verkeersbrug, nieuwe en bredere watergangen en nieuwe stuwen moeten zorgen voor een betere doorstroming van water. 

Doel van de werkzaamheden is het vergroten van de wateraanvoer naar West-Nederland in tijden van extreme droogte.
Aannemer Dura Vermeer is maandag gestart met het dempen van een deel van de Grote Kerkvliet. Eind februari starten de werkzaamheden in de polder ten zuiden van de Slangeweg. Hier komen nieuwe stuwen, nieuwe landbouwbruggen en een nieuwe parallelle watergang. Ten noorden van de Slangeweg wordt de Lange Vliet verbreed. In april 2022 start de bouw van de nieuwe verkeersbrug in de Slangeweg. Onder de brug komt een faunapassage. De werkzaamheden duren tot en met oktober 2022.
De werkzaamheden in Polsbroek zijn onderdeel van het project capaciteitsuitbreiding Klimaatbestendige Wateraanvoer (KWA+). "Tijdens extreem droge periodes en lage afvoeren van de grote rivieren is er in West-Nederland niet overal voldoende zoetwater beschikbaar", licht een woordvoerder toe. "Dit is het gevolg van verzilting van de Hollandse IJssel. De Klimaatbestendige WaterAanvoer (KWA), in het gebied van De Stichtse Rijnlanden, moet hiervoor een oplossing bieden. Vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal en de Lek kan extra zoetwater naar West-Nederland aangevoerd worden. Door de klimaatverandering is er in de toekomst meer en vaker extra zoetwater nodig." Achtergrondinformatie over het project staat op www.hdsr.nl/kwa.