NBC ontvangt SNL-certificaat

krimpenerwaard • Natuurbeheercollectief Krimpenerwaard (NBC) heeft het certificaat Subsidiestelsel Natuur & Landschap ontvangen. 

"Hiermee kan het NBC voor haar pachtgronden en voor zelfrealisatoren in de Krimpenerwaard SNL-subsidie aanvragen voor de gronden die zij binnen het Natuurnetwerk Nederland in de Krimpenerwaard in beheer krijgen. Een mijlpaal”, stelt coördinator natuur en landbouw, René Langedijk.
Om het certificaat te krijgen, moet het NBC aan strenge voorwaarden voldoen. Langedijk: "Denk hierbij onder andere aan basismonitoring, het beschrijven van beheermaatregelen om de beheerdoelen te halen en de wijze waarop het NBC afspraken over het beheer met agrariërs maakt en controleert. Dat geldt ook voor agrariërs die op eigen grond de natuurdoelen willen realiseren -de zelfrealisatoren-, die via het NBC hiervoor SNL-subsidie kunnen aanvragen.” De natuurgronden, die het NBC per 1 januari 2022 in pacht heeft gekregen van de provincie Zuid-Holland, worden in onderpacht uitgegeven aan belangstellende agrariërs in de Krimpenerwaard. Voor het krijgen van subsidie voor het natuurbeheer op de pachtgronden, had de provincie als voorwaarde gesteld dat het NBC hiervoor over een SNL-certificaat beschikt. "Nu dat is geregeld, kunnen we het natuurbeheer op een goede manier uitvoeren, samen met agrariërs en andere natuurbeheerders in de Krimpenerwaard. De selectie van pachters en de toedeling van gronden wordt in januari afgerond, waarna de pacht- en beheerovereenkomsten worden opgesteld”, aldus Langedijk.