'Jongensdroom voor oude man'

heerenveen/ouderkerk a/d ijssel • Hein Otterspeer slaagde er niet in zich te plaatsen voor de vorige twee edities van de Olympische Spelen, maar op 33-jarige leeftijd is het alsnog raak. De Ouderkerkse sprinter mag in Peking de 1.000 meter rijden.

De 1.000 meter was op voorhand de spannendste afstand van het Olympisch kwalificatietoernooi in Thialf. En die verwachting kwam woensdagavond volledig uit.

Schlemiel
Thomas Krol zette in 1:07.24 de snelste tijd neer. Kai Verbij werd tweede (1:07.48) en ook de 1:07.52 van Hein Otterspeer was voldoende voor plaatsing. Zijn ploeggenoot Kjeld Nuis, vierde in 1:07.64, werd de schlemiel. Otterspeer klopte zijn ploeggenoot, regerend Olympisch kampioen, in een rechtstreeks duel.

Supermooi
“Bizar”, stamelde Hein Otterspeer voor de camera’s van de NOS. “Supermooi, echt supermooi. Een jongensdroom, die uitkomt voor een oude man.”

Otterspeer hield vooraf zijn hart vast vanwege een pijnlijke liesblessure. “De aanloop naar het OKT was prima, zeker de 1.000 meters liepen hartstikke fijn. Maar negen dagen geleden kreeg ik een pijnscheut in m’n lies. Ik heb me de afgelopen dagen gevuld met pijnstillers en op wilskracht is het gelukt.”

Het zijn de eerste Spelen voor de 33-jarige veteraan, die wel al bij WK’s op het podium stond. Het besef dat hij nu eindelijk gaat, na alles wat hij ervoor gedaan heeft, leverde hem vreugdetranen op. 

“De hobbels die genomen zijn al die jaren, maar ook de offers die gebracht zijn, alles kwam even boven. Voor mezelf, voor mijn familie die ik zelden zie. Ze wonen allemaal rond Gouda, dus ik ga er niet eventjes heen en zij komen niet even hierheen, zeker niet nu met corona. Je leeft daardoor als sporter best wel in een isolement en bent als de dood dat je besmet wordt.”

De Ouderkerker gaat niet voor een bijrol naar Peking. "Ik heb een medaillekans, daar ben ik me van bewust.”