• Burgemeester Martijn Vroom leest voor in de bibliotheek.
• Burgemeester Martijn Vroom leest voor in de bibliotheek. Foto: Jan Kok

Aftellen naar Nationale Voorleesdagen: ‘lezen prikkelt de verbeelding’

Algemeen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • De Nationale Voorleesdagen (26 januari t/m 5 februari) komen er weer aan. Reden voor Bibliotheek aan den IJssel om burgemeester Martijn Vroom te vragen naar zijn favoriete voorleesboek.

‘Jip en Janneke!’ Burgemeester Vroom aarzelt geen seconde. “In Nederland zijn duizenden kinderboeken die leuk zijn om voor te lezen, maar de boeken van Jip en Janneke blijven het allerleukst. Elk verhaal is zorgvuldig opgebouwd en de taal die Annie M.G. Schmidt gebruikt, is zo knap.” 

VoorleesExpress
Vroom is dol op voorlezen. Zijn eigen kinderen heeft hij voorgelezen totdat ze zichzelf daar te oud voor vonden. “Toen zij liever zelf een boek pakten, ben ik voorlezer geworden bij de VoorleesExpress in mijn toenmalige woonplaats Gouda. Helaas heb ik daar als burgemeester nu te weinig tijd voor.”

Wel doet hij altijd mee aan de Nationale Voorleesdagen en heeft hij eerst het College en inmiddels de hele gemeenteraad zover gekregen dat ze op basisscholen en bij peuterspeelzalen (online) gaan voorlezen. “Zodat we steeds meer met z’n allen uitstralen dat voorlezen belangrijk is. Want dat is het.” 

Moeite
De gemeente Krimpen aan den IJssel kent veel inwoners die ‘laagtaalvaardig’ zijn. “Het percentage mensen dat moeite heeft met lezen, schrijven of de omgang met computers ligt in Krimpen circa 40% hoger dan in de rest van Zuid-Holland.”

Daarom besteedt de gemeente veel aandacht aan taal. Zo kunnen nieuwkomers gebruikmaken van taalcoaches en kunnen kinderen met een taalachterstand terecht bij de VoorleesExpress.

De gemeente zelf heeft in haar computersoftware een speciale module ingebouwd die aangeeft of een tekst begrijpelijk genoeg is. “Zo houd je jezelf scherp, want moeilijk taalgebruik sluipt er snel in.”

Plezier
Ook stimuleert de gemeente het leesplezier op (voor)scholen. “Vroeger mocht je alleen maar ‘echte’ boeken, met alleen maar letters, lezen of voorlezen. Gelukkig is dat nu niet meer zo. Prentenboeken zijn ook prima, en als je als kind liever de Donald Duck of een ander stripverhaal leest is dat ook goed. Het gaat immers allemaal via je ogen je hoofd in, of het nou letters zijn of getekende verhalen. Lezen prikkelt de verbeelding. Je leert jezelf te verplaatsen in andere werkelijkheden en je leert verhalen te verwerken en daarover na te denken. Wat je leest, maakt niet uit.”

Het valt hem op dat luisterboeken zo populair zijn. “Kennelijk vindt iedereen het gezellig om voorgelezen te worden. Daarom is het jammer dat het altijd volwassenen zijn die kinderen voorlezen. Zou het niet leuk zijn om het eens om te draaien?”

Hij ziet het helemaal voor zich. “Je zou kinderen kunnen laten voorlezen op de lokale radio, via de omroep van het verzorgingshuis of bij de ouderensoos. Plekken genoeg. En talent ook. Ik ben wel eens bij de voorrondes van een voorleeswedstrijd geweest. Daar kreeg ik kippenvel van, zo goed. Voorlezen is zoveel meer dan een leuk verhaal vertellen. Het brengt de creativiteit op gang.”

Wie ook voorlezer wil worden of meer wil weten over de VoorleesExpress: www.bibliotheekaandenijssel.nl/voorleesexpress

Valerie Kierkels