• Joery van der Waal.
• Joery van der Waal. Foto: Peter Lodder/De Zwerver

De Zwerver moet leren van zijn fouten

kinderdijk • De Zwerver heeft het als 'nieuwkomer' in de eerste klasse C vooralsnog niet gemakkelijk. Trainer Joery van der Waal en zijn mannen gaan over anderhalve week de winterstop in als voorlaatste en lijken rechtstreekse handhaving nu al te kunnen vergeten.

Desondanks is er van een sombere sfeer geen sprake op sportpark De Schans. Waar andere clubs bij het uitblijven van magere resultaten vaak wijzen naar de trainer en de zaag tevoorschijn halen om alvast de oefenmeesterlijke stoelpoten ter hand te nemen, praten De Zwerver en Van der waal over contractverlening. "Ik wil hier met alle plezier door", glimlacht de coach. "En alles wijst er op dat dat positieve gevoel wederzijds is. Bij deze club heerst realiteitszin. Dat was al zo na onze spectaculaire promotie deze zomer en daar is in de huidige situatie niets aan veranderd. Op een bepaalde manier geeft dat rust. Dat is prettig." Maar 'rust' mag niet verward worden met 'berusting', Met andere woorden: Joery van der Waal wil elke kans benutten om het eersteklasserschap veilig te stellen. "Of er wel of niet in die missie slagen zien we dan wel weer. Wat vooral telt is dat we als ploeg én als individuele speler aan het eind van de rit kunnen vaststellen dat we er alles aan gedaan hebben."
Tot nu toe pakte De Zwerver uit tien wedstrijden vier schamele punten via een gelijkspel tegen staartclub Rijsoord en een 1-0 overwinning over het eveneens in zwaar weer vertoevende Nieuw-Lekkerland. Afgelopen zaterdag verloren de Kinderdijkers met 6-3 van Spartaan'20. Het grootste probleem van De Zwerver zit hem in het gebrek aan eerste klasse-ervaring van de selectie. Daarnaast is er het ongrijpbare fenomeen dat steeds verschillende spelers fouten maken, waardoor tegenstanders kunnen scoren. Die manco's zorgden er in verschillende duels voordat De Zwerver zijn soms heel behoorlijke veldspel niet in punten wist om te zetten. "Beter worden als voetballer is niet alleen een kwestie van technisch voetbaltalent en instelling, je moet ook leren van je fouten zodat je ze een volgende keer niet maakt", doceert Van der Waal. "Op dat vlak is nog zeker verbetering mogelijk. Qua sfeer en wedstrijdmentaliteit zit het goed. Tuurlijk, er vallen wel eens stevige woorden na weer een nederlaag, maar dat is alleen maar goed. Een teken dat het leeft." De komende twee zaterdagen wacht De Zwerver nog duels met RVVH (competitie) en EBOH (beker). "Zou mooi zijn als we goed uit beide duels rollen,", zegt Van der Waal. "We gaan er voor!"

Jan Timmer