• Lonneke van den Anker schenkt drinken in voor Sterre, Sam en Levi.
• Lonneke van den Anker schenkt drinken in voor Sterre, Sam en Levi. Foto: Anne Marie Hoekstra

Boterhammenbar IKC ‘t Nokkenwiel blijkt nodig vanwege armoede ouders

Algemeen

ALBLASSERDAM • Voor kinderen is het een gezellig begin van de dag, voor een kleine groep ouders bittere noodzaak: de boterhammenbar op Integraal Kindcentrum ’t Nokkenwiel in Alblasserdam.

“Ik neem pindakaas met hagelslag”, zegt Sam (10) Kruijzen glunderend terwijl hij boter op zijn brood smeert. Zijn zusje Sterre (6) wil kaas en zijn broertje Levi (9) kiest pindakaas.

Prijzen
De kinderen zitten aan een grote tafel in het kantoor van de directie. Basisschooldirecteur Lonneke van den Anker schenkt drinken in. “De prijzen van energie en boodschappen zorgen ervoor dat steeds meer mensen niet kunnen rondkomen”, vertelt ze. “Toen we hoorden dat we bij het Jeugdeducatiefonds subsidie konden aanvragen voor ontbijt op school, hebben we dat meteen gedaan.”

Ook lunch
Sinds de zomervakantie merkten Van den Anker en haar team dat een aantal kinderen zich minder goed kon concentreren en klaagde over honger. “Daarom zijn we op onze beide locaties, aan het Boerenpad en het Maasplein, begonnen met de boterhammenbar: elke dag voor schooltijd een gratis ontbijt op school. Ook peuters van de dagopvang en kinderen die al om 7 uur naar de buitenschoolse opvang gaan zijn uitgenodigd. Tijdens het ontbijt kunnen ze een lunch klaarmaken. Die eten ze in de eigen klas, net als alle andere leerlingen. We houden rekening met kinderen die halal eten en met allergieën.”

Alle kinderen
Ook Antoinette Smit van Wasko, deel van IKC ‘t Nokkenwiel, merkt dat de problemen toenemen. “Je had altijd al gezinnen die het lastig hebben. Er is niets voor niets een Voedselbank in onze gemeente. Maar sinds afgelopen zomer neemt het toe.” De boterhammenbar is er niet alleen voor kinderen van wie ouders de eindjes niet meer aan elkaar geknoopt krijgen. “Alle kinderen mogen komen. Ouders hoeven niet iets aan te tonen. We zoeken nog naar de beste manier van organiseren. In ieder geval is aanmelden niet meer nodig.”

Energiecontract
Van den Anker schat dat zeker twintig kinderen in aanmerking zouden komen voor de boterhammenbar. “Dan heb ik het over onze beide locaties, over gezinnen waarvan ik het weet, maar ik denk dat er meer mensen zijn die het moeilijk hebben.” Smit: “Misschien worden het er in de toekomst meer, als bij meer ouders het energiecontract afloopt.” Van den Anker: “De energiecontracten zijn niet de enige reden van armoede. We verwachten inderdaad dat mensen het moeilijker gaan krijgen als contracten aflopen. Maar vanaf 1 januari is er het prijsplafond energie, we hopen dat dit voldoende zal helpen voor deze groep.”

Lastig
De boterhammenbar ging op maandag 21 november van start. “Er komen elke dag ongeveer tien kinderen. Sommige ouders vinden het lastig om toe te geven dat ze het moeilijk hebben. Slechts enkele zijn er open over.”

Kinderen statushouders
’t Nokkenwiel heeft ook een paar schakelklassen voor kinderen van statushouders uit Oekraïne en Syrië. “Sommige van hen hebben het ook moeilijk. Dat is een van de redenen voor de boterhammenbar. Ook brengen kinderen soms een ongezonde lunch mee. Leerkrachten kunnen een lunch maken voor de leerlingen, als ze merken dat dat nodig is.”

Subsidie
De subsidie van het Jeugdeducatiefonds is er tot eind januari 2023. Van den Anker: “Als het nodig is gaan we er daarna mee door, zo nodig bekijken we hoe we het zelf kunnen financieren.”

Dankbaar
Wat de kinderen betreft is de boterhammenbar een succes. “Zij zijn enthousiast, vinden het gezellig. Ik denk niet dat alle ouders open zijn over de reden. Dat is ook wel goed.” Smit: “De kinderen komen gewoon lekker ontbijten. Ouders zijn heel dankbaar en melden zich soms aan als hulpouder, om iets terug te kunnen doen.”

Gezellig praten
Sam geniet van zijn dubbel belegde boterham. “Ik vind het wel fijn om op school te ontbijten. Gezellig.” Levi knikt. “Je kan gezellig praten.” Sterre is het met haar broers eens. “Ik hoop dat mijn vriendin Mila ook een keer komt ontbijten. Ik vraag iedere keer aan andere kinderen of ze meegaan, maar ze mogen niet van hun ouders.” Levi: “De eerste keer vroeg iemand: ‘Waarom ontbijt je hier? Ik zei: soms moet papa werken, dan kunnen we hierheen.”