• Door De Zwerver en Nieuw-Lekkerland werden verbeten duels uitgevochten.
• Door De Zwerver en Nieuw-Lekkerland werden verbeten duels uitgevochten. Foto: Richard van Hoek

Venijn zit 'm bij derby in de staart

kinderdijk • Bijna alle ingrediënten die voor zo'n wedstrijd aanwezig moeten zijn, waren er op De Schans, waar de elftallen van De Zwerver en Nieuw-Lekkerland elkaar troffen voor hun wedstrijd in de 1e klasse C. Ruim een half uur voor aanvang hadden zich al meer dan 1000 bezoekers opgesteld langs de lijn. Een aantal dat bij aanvang ruim de 1200 gepasseerd was. Vuurwerk was er ook; spanning (met name in het laatste half uur) volop en uiteraard ontbraken ook niet de enkele testosteronmomenten die door de goed leidende arbiter Stefan van Egmond prima in de kiem werden gesmoord. 

Het voetbal was dan weliswaar minder; de spanning vergoedde veel, met name in het laatste kwartier waarin het publiek van de ene in de andere verbazing viel. De eerste helft liet twee teams zien die zenuwachtig aan het duel begonnen. En toch had het na drie minuten zomaar 1-0 kunnen zijn voor De Zwerver toen Jesper Kusters zijn zwakke schot moeiteloos gekeerd zag door Nieuw-Lekkerland doelman Rik de Vries. Een dergelijke kans kreeg Jip Kegge aan de andere kant maar hier was Siggy Schutte op zijn post. Het tweede gedeelte van deze derby bracht optimale spanning. Nieuw-Lekkerland had een licht overwicht, terwijl de thuisclub alle zeilen bij moest zetten om de nul vast te houden. Tim van der Zee zag zijn schot via een Zwerver-been op de lat belanden, terwijl Rik de Vries redding bracht bij een vrije trap van Redouan El Akchaoui. Niels Brekelmans zag ook nog een doelpunt afgekeurd.

Het venijn zat ‘m duidelijk in de staart. Toen arbiter Van Egmond een handsbal zag van een De Zwerver-verdediger wees hij gedecideerd naar de stip ondanks protesten. De normaal nooit missende Brekelmans zette zich achter de bal, werd blijkbaar overmand door zenuwen en zag de baal naast gaan. Een unieke kans werd om zeep geholpen.
De Zwerver putte geloof uit deze misser. Men rook kansen om wellicht in de slotfase alsnog de volle winst naar zich toe te trekken.
En dat gebeurde ook, al was daar deze middag voor de tweede keer een grove fout van een Nieuw-Lekkerland speler voor nodig; in dit geval een van doelman Rik de Vries. Toen Jermain Bebout op links een corner kreeg te nemen leek dat een gemakkelijke prooi te gaan worden voor de Nieuw-Lekkerland doelman. Tot verrassing van de Zwerver- aanhang en verbijstering van de Nieuw-Lekkerlandfans liet hij de bal door zijn handen glippen en kwam De Zwerver op een 1-0 voorsprong met nog enkele minuten te spelen. Nieuw-Lekkerland zette nog wel aan, maar de resterende tijd was te kort om tot een gelijkmaker te komen, waardoor de overwinning in deze Old Firm verrassend in Kinderdijk bleef.

Dat na afloop Niels Brekelmans en Rik de Vries "niet thuis” gaven voor de pers was begrijpelijk; zij waren deze middag de grote pechvogels waardoor een zeker schijnende overwinning alsnog naar de thuisclub ging en dat deed pijn bij de ploeg en de fans uit Nieuw Lekkerland.
Trainer Bert Buizert was begrijpelijkerwijs teleurgesteld. "Bij die penalty dacht ik dat we de overwinning binnen zouden gaan halen. Toen die gemist werd, had ik ook vrede gehad met een punt. Maar toen we op zo'n manier ook dat ene punt uit handen gaven, baalde ik. Er waren bij ons een aantal spelers die moeilijk met de druk van een derby om konden gaan. Ik kan mijn ploeg echter totaal niets verwijten; we hebben gevochten als leeuwen, al had ik een puntenverdeling wel reëler gevonden. Overigens een wedstrijd die pure reclame was voor het voetbal, want van zulke wedstrijden droom je toch als speler?” De Zwerver-trainer Joery van der Waal was de Koning te rijk. "Geweldig, wat een heerlijke pot, wat een sfeer en wat een mooie overwinning waar we zo naar gesnakt hebben. Wellicht geeft deze overwinning ons een boost voor de komende wedstrijden, want neem van mij aan; de competitie is nog lang en De Zwerver gaat gegarandeerd nog veel meer punten halen”.

Herman van Diejen