Start nieuwe traditie herdenking in Papendrecht

papendrecht • Stipt om 11.00 uur op vrijdag 11 november klonken de heldere tonen van de Last Post bij de oorlogsgraven. Voor het eerst werd, onder de nodige belangstelling, ook in Papendrecht aandacht geschonken aan het einde van de Eerste Wereldoorlog.

Na een minuut stilte werd de eerste van drie kransen gelegd door burgemeester Jetten en de voorzittter Wim de Leur van het 4-mei Comité. De typisch Engelse ‘Poppy-kransen’ waren ter beschikking gesteld door het Royal British Legion. De twee andere kransen werden gelegd door Margré van Wijngaarden, samen met Peter-Jan van der Giessen, namens Dorpsbehoud en Edgar Zaagsma, consul van de oorlogsgraven, samen met Pieter van Turenhout, beheerder van de begraafplaats.

Bij de herdenking waren vooraf wel vraagtekens geplaatst. “Moet dat hier ook; we waren toch helemaal niet bij betrokken bij die oorlog?”

Nadat Margré een ontroerend gedicht had voorgedragen, ging De Leur dieper in op die vraag. Hij trok een vergelijking met de oorlog in Oekraïne en wees op het feit dat ons land in 1914 werd geconfronteerd met ruim een miljoen vluchtelingen, waarvan Papendrecht er aan 2000 onderdak verleende.

Het was al met al een emotionele bijeenkomst en de conclusie was unaniem: “Ook deze herdenking wordt een traditie.”


KNZB-medaille Nathan Janssen

papendrecht • Nathan Janssen van de Papendrechtse zwemvereniging De Geul heeft de Koninklijke Nederlandse Zwembond bronzen prestatiemedaille ontvangen. De Dordtenaar is afgelopen zomerseizoen in de top tien in het open water jeugdschoolslagklassement geëindigd. Hoofdtrainster Erica Muller reikte de prijs voor de zwemtraining in Sportcentrum Papendrecht uit.