• Heleen Moorman.
• Heleen Moorman. Foto: Nanda van Heteren

Heleen Moorman 9e op WK Paalsport

papendrecht • Ze vindt het niet alleen leuk, de Nederlands Kampioene is er ook goed in. 

Van 28 tot en met 30 oktober vonden de Wereld Kampioenschappen (WK) Paalsport plaats in het Zwitserse Lausanne. Moorman blikt terug op haar negende plaats.

Grote verrassing
“Op 38-jarige leeftijd ben ik pas begonnen met de paalsport. De sportschool waar ik altijd heen ging met mijn tienrittenkaart had een nieuwe les: polesport. Ik wist niet naar wat voor les ik ging en wat ik daar kon verwachten. De verrassing was groot toen ik aankwam en twee palen in de zaal zag staan.

Toch was ik meteen verkocht. Paalsport is een combinatie van kracht, lenigheid en conditie. Daardoor zit er echt alles in. 

Samen trainen
Wat ik het leukste vind, is samen trainen. Je gaat nieuwe moves leren, helpt elkaar en geeft tips. Dat doe je echt samen. Ook is het supergoed voor je lichaam. Je gebruikt al je spieren!

De laatste drie maanden voor een grote wedstrijd train ik vier keer per week. Op maandag en woensdag volg ik de les van anderhalf uur en op vrijdagavond hebben we minimaal twee uur wedstrijdtraining. Daar gaan we aan de slag met conditie, kracht en zetten we de choreografie, met de verplichte elementen, in elkaar. Vaak heb ik daarnaast nog één privéles per week. Ook doe ik aan yoga voor mijn lenigheid en spinning voor mijn conditie.

Hoogtepunt
Mijn ultieme hoogtepunt in de paalsport was mijn deelname aan de WK afgelopen maand. Doordat ik op 8 mei aan de Nederlandse Kampioenschappen (NK) heb meegedaan en daar eerste ben geworden in de Pole Sports categorie masters 50+, had ik mij geplaatst voor dit toernooi.

Alle nationale kampioenen mochten namelijk meedoen aan het WK. Voor mij was dit mijn debuut op mondiaal niveau. Het was echt een supergave ervaring!

Jongste en oudste
Wat ik ook heel leuk vond: ik train bij Maira Dance in Dordrecht en daarvan was nog een atlete gekwalificeerd. Katja van Houts (14) en deed mee in de categorie Novice. Zij was als jongste van Maira Dance mee en ik als oudste, dat is toch wel heel bijzonder. Onze coach Irina Cânciu-Delevaque is ook meegegaan, dus wij waren daar echt als team dat ook onderdeel was van TeamNL. In totaal waren er 22 atleten uit Nederland. Zij deden mee in verschillende disciplines en diverse categorieën.

Doel
Vooraf had ik mijzelf als doel gesteld om een mooie vloeiende choreografie neer te zetten die ik ook echt vier minuten kon volhouden. Op het WK zelf ging dat ook goed. Ik heb de oefening goed kunnen volhouden en alle moves kunnen doen.

Ik was blij wanneer ik in de top tien zou eindigen, dus met een persoonlijk record van 23,8 punten en mijn negende plaats ben ik zeer tevreden. Op een volgend toernooi wil ik de verplichte moves nog wat preciezer uitvoeren en weer stralen op het podium, dat is eigenlijk het belangrijkste!

Ultiem
Ik moet zeggen, zo’n WK smaakt naar meer, wat is het bijzonder daar aan mee te mogen doen. Het kost wel heel veel tijd en energie om daar te kunnen staan.

Ik ga daarom nog rustig nadenken over of ik dat volgend jaar weer wil, maar ik blijf sowieso trainen bij Maira Dance. Het voelt hoe dan ook zo goed om jezelf steeds uitdagen en nieuwe moves te leren. Gelukkig kan ik nog lang door: bij de WK was er een nieuwe categorie: masters 60+. Daar deden nu vier dames aan mee.”

Nanda van Heteren