• Ansu Camara.
• Ansu Camara. Foto: Richard van Hoek

Topscorer van verrassend Alblasserdam

alblasserdam • "Het gaat lekker", glimlacht de 30-jarige spits. "Maar het kan nóg beter! Ik had al veel meer goals kunnen scoren dan de acht die ik er tot nu toe heb gemaakt. Honderd procent tevreden ben ik dan ook niet."

De voorbije zomer liet hij zich door Alblasserdam-trainer Umut Takac verleiden om terug te komen van zijn besluit om met voetbal te stoppen. "Umut kende ik nog van de periode waarin we samen voor LRC Leerdam speelden. We hadden een klik samen en daar bewaar ik goede herinneringen aan. Toen hij me belde en vertelde dat hij als nieuwe trainer van Alblasserdam graag gebruik wilde maken van mijn diensten, begon ik enorm te twijfelen. Ik had eigenlijk al afscheid genomen, omdat ik trainen en spelen steeds moeilijker te combineren vond met mijn gezin en mijn werk. Mijn vrouw en ik hebben drie kinderen en de vierde is op komst. Daarnaast werk ik in Baarn als persoonlijk begeleider voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Een enorm fijne job, die ik met veel toewijding en liefde vervul. Maar alles bij elkaar werd het wel een beetje veel in samenhang met mijn voetbalactiviteiten. Omdat het verhaal van Umut me erg aansprak, besloot ik toch nog maar even in gesprek te gaan met mijn vrouw. Tot mijn vreugde stemde ze toe. En nu sta ik weer lekker op het veld."

Verrassend

Ansu Camara was één van de vele nieuwkomers in de selectie van het gepromoveerde Alblasserdam. Van de ploeg die onder leiding van trainer Dennis Schoonewil naar de tweede klasse promoveerde, bleef slechts een enkeling sportpark Souburgh trouw. Dat betekende dat Umut Takac - die van speler naar trainer evolueerde - vrijwel vanaf het nulpunt moest gaan bouwen aan een nieuw team in een hogere klasse. Veel voetbalkenners beschouwden die opgave als 'redelijk kansloos', maar Takac bleef kalm en sprokkelde een team bij elkaar dat het inmiddels een klasse hoger verrassend goed doet.

Ansu Camara tovert zijn mooiste glimlach tevoorschijn als hij aan de voorbereiding op dit seizoen terugkijkt. "Die verliep erg moeizaam," vertelt de inwoner van Nieuwegein. "Ga er maar aanstaan als trainer met al die nieuwe spelers. De resultaten in de oefenwedstrijden waren meestal niet best, maar dat leidde er niet toe dat we in paniek raakten. We namen het voor kennisgeving aan en zijn gewoon doorgegaan met het oplossen van de puzzel. Onze onverstoorbaarheid had alles te maken met wat je op het trainingsveld zag: kwaliteit. De groep bestaat niet alleen uit goede voetballers, maar bulkt ook van het karakter. Die twee sterke punten hebben zich deze competitie al een paar keer uitbetaald. Tegen Wilhelmina'26 en Tricht bijvoorbeeld kwamen we na een ruime achterstand nog goed terug en stapten we met een overwinning van het veld. De wil om punten te pakken is gewoon heel sterk aanwezig in dit team. Die eigenschap en de fijne, warme sfeer die ik bij Alblasserdam ervaar, zorgen bij mij voor het gevoel dat ik de juiste beslissing heb genomen door hier te komen voetballen."

Hoe ver Alblasserdam kan reiken deze competitie? Ansu Camara wil er niet al te wilde bespiegelingen op los laten. "We hebben voorafgaand aan dit seizoen met elkaar afgesproken dat we willen wegblijven van de degradatieplaatsen. Zo staan we er nog steeds in. Mochten zich kansen voordoen om méér te bereiken, dan zullen we het niet nalaten om die kansen te grijpen. Maar primair blijft staan dat we ons in veiligheid willen spelen."

Met wedstrijden tegen koploper Papendrecht en het sterke Wieldrecht voor de boeg gaat Alblasserdam de komende weken ervaren of het team 'subtop-proof' is. "Echt potjes om je op te verheugen", zegt Ansu Camara. "We zullen onze huid duur verkopen en gaan voor een maximaal resultaat. Eén ding is me wel duidelijk geworden de voorbije tijd: we hoeven voor geen enkele tegenstander onder te doen. Waartoe dat gaat leiden, ontdekken we de komende periode,"

Jan Timmer