Afbeelding
Foto: Geurt Mouthaan

Verbouwing Het Brughuis in Alblasserdam bijna drie ton duurder

Algemeen

ALBLASSERDAM • De verbouwing van de oude bibliotheek in Alblasserdam tot Het Brughuis, een plek waar zorg- en welzijnsinstellingen onderdak vonden, is 292.000 euro duurder uitgevallen dan gepland.

Voor het project was 1.110.000 euro uitgetrokken. De totale kosten komen nu op meer dan 1,4 miljoen euro. Een deel daarvan, 57.000 euro, komt door de tussentijdse prijsstijgingen. ‘Daarnaast is de projectleider langer en meer uren ingezet vanwege een langere doorlooptijd dan ingeschat en uitval van capaciteit binnen de eigen organisatie’, licht het gemeentebestuur toe in de tweede bestuursrapportage. 

Een grotere tegenvaller was het feit dat de BTW niet te compenseren is. Dat betekent een extra kostenpost van 235.000 euro. ‘Uit controle vanuit de belastingadviseurs is gebleken dat destijds sprake is geweest van een onjuiste interpretatie van het fiscaal regime. De BTW is niet verhaalbaar omdat het pand aan organisaties wordt verhuurd die geen van alle aftrekrecht van de BTW hebben.’

Ongeloofwaardig
Tijdens de begrotingsvergadering sprak Herman Verweij, fractievoorzitter VVD, er zijn afkeuring over uit. “Wij zijn hierdoor verbijsterd. Nog meer geld naar stenen in plaats van naar zorg. Dit is bizar en ongeloofwaardig.” Zijn CDA-collega, Arco Strop, betitelde het als een ‘vervelende tegenvaller’. “Voor ons is vooral belangrijk hoe we de effecten van de meerwaarde van de samenwerking kunnen meten.”

Wethouder Margreet de Deugd trapte wat dat betreft nog even op de rem. “Wij zijn nog maar twee maanden bezig. Ik moet daarnaast zeggen dat de kosten van de zorg niet omlaag zullen vliegen. Wel zien we nu al dat door vroeg te signaleren de trajecten bij jeugdzorg korter zijn, door snel en dichtbij hulp te verlenen voorkom je intensievere en duurdere zorg.” 

“Daarnaast laten de gebruikers van Het Brughuis weten dat het heel prettig werkt om met de samenwerkingspartners in één gebouw met één centrale toegang te zitten. Dat is een voorteken dat het vormen van Het Brughuis een goede keuze is geweest.”