Afbeelding

Veel meer aanvragen bij Voedselbank Alblasserdam

Algemeen

ALBLASSERDAM • Voedselbank Alblasserdam zag de afgelopen maanden een forse stijging van het aantal vragen. Van 139 personen die begin dit jaar gebruik maakten van deze voorziening is dit naar 212 gegaan. 

Dat meldt vice-voorzitter Anke van Veen. “Op 1 januari hadden we 58 cliënten, waarbij we in totaal 139 personen bedienden. In november waren dat er respectievelijk 87 en 212. We verwachten aan het einde van het jaar op de honderd cliënten te zitten. We zijn bijvoorbeeld dat oud-cliënten weer terugkomen. Het is goed dat ze ons weten te vinden, maar tegelijkertijd is het een trieste en zorgelijke ontwikkeling.”

De oorzaak van de forse toename zijn deels de sterk gestegen energielasten. Daarnaast spelen de soepeler regels van Voedselbank Nederland een rol. “De regel was dat na drie jaar iemand geacht werd weer op eigen benen te staan. Nu krijgen we de ruimte om per situatie te kijken of mensen toch kunnen blijven komen. Ook de hoeveel geld die iemand te besteden heeft is ruimer geworden vanwege de hoge inflatie. Ontwikkelingen waar ik heel blij mee ben.”

Minima
Waar in de landelijke media al gesproken wordt van mensen met een ‘gewoon’ inkomen die het niet meer op eigen kracht redden, herkennen ze dat bij Voedselbank Alblasserdam nog niet. “Nee, het gaat bij ons om mensen die bijvoorbeeld in de bijstand zitten, echt de minima.”

Om het groeiend aantal cliënten van voedsel te voorzien, blijft het aankopen van eten en drinken gehandhaafd. “Gelukkig ondervinden we veel steun van de Alblasserdamse gemeenschap, maar donaties zijn en blijven van harte welkom om ons werk te kunnen blijven doen.”