• Energiehulp Chelan, een collega van Annerie, met een bakfiets vol materialen.
• Energiehulp Chelan, een collega van Annerie, met een bakfiets vol materialen. Foto: Aangeleverd

Papendrechtse energiehulp Annerie: ‘Wij brengen een cadeautje’

Algemeen

PAPENDRECHT • Annerie van de Merwe is een van de mensen die Papendrechters hulp bieden bij het verminderen van energieverbruik. Sinds kort kunnen inwoners van Papendrecht een beroep doen op haar en haar collega’s.

Via internet kunnen Papendrechters zich aanmelden voor een bezoekje van Annerie. “Als iemand zich heeft aangemeld, ga ik op bezoek”, vertelt ze. 

Tochtband
Samen met een bewoner gaat Annerie het huis door. “Als er deuren zijn waar tocht langs komt plaats ik tochtband. Lampen die niet zuinig zijn vervang ik door ledlampen, ik verwissel een douchekop voor een waterbesparend exemplaar, doe radiatorfolie achter radiatoren die aan een buitenmuur hangen en geef tips. Adviezen variëren van ‘hang een gordijn voor je voordeur’ tot ‘warm in je waterkoker alleen het water op dat je nodig hebt’. We kijken ook naar de cv-ketel. Die wordt vaak standaard op 85 graden gezet, dat kan echt wel lager.”

Dankbare reacties
Annerie en haar collega’s krijgen veel dankbare reacties. “Mensen vinden het heel fijn. Alles wat wij doen geeft direct effect. Zeker in deze barre tijden is dat fijn. Wij komen echt een cadeautje brengen. Alle materiaal wordt gesubsidieerd door de gemeente, we mogen het gratis aanbrengen. De gemeente heeft van het Rijk geld gekregen om energiearmoede tegen te gaan. We geven hulp aan zowel huurders als woningeigenaren.”

Energiearmoede
De energiehulpen zijn er voor kleine maatregelen. “Je kunt het EHBO bij energiebesparing noemen. Als er meer hulp nodig is, verwijzen we naar een energiecoach van Drechtse Stromen. Mensen die buikpijn krijgen van hun energierekening horen bij onze doelgroep. En iedereen die 10 procent of meer van zijn salaris kwijt is aan energie, lijdt aan energiearmoede.”

Hulp aanvragen
De energiehulpen werken in Papendrecht en Dordrecht. “Ik heb zeven collega’s, we kunnen er nog meer gebruiken.” Voor meer informatie en hulpaanvragen: energiehulp.nl/papendrecht

Solliciteren
Wie zelf energiehulp wil worden, kan solliciteren via: vogelnest.nl/vacature/