Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Hogere woonlasten voor Alblasserdam; wel eenmalige bijdrage 75 euro in 2023

Algemeen

ALBLASSERDAM • Een pleidooi van SGP en PvdA om de woonlasten in 2023 niet te laten stijgen in Alblasserdam leverde afgelopen week niets op.

Een stijging van de onroerendezaakbelasting met 1,55 procent, een enkele tientallen euro’s hogere afvalstoffenheffing, de woonlasten in Alblasserdam gaan in 2023 omhoog. 

Al is daar wel een kanttekening bij te maken, zo gaf wethouder Ramon Pardo tijdens de begrotingsvergadering vorige week dinsdag aan. “Door de eenmalige bijdrage van 75 euro voor ieder huishouden in 2023 krijgen inwoners gemiddeld per saldo 25 euro terug.”

Overschotten
Pogingen van SGP en PvdA om de verhoging ondanks die bijdrage uit de begroting te halen, stuitten tijdens de vergadering op een vastberaden positie van de coalitiepartijen. Zowel Jaco Brand (SGP) en Haci Erdogan (PvdA) snapten er niets van: overschotten op de begrotingen voor 2023, 2024 en 2025 en dan toch een hogere bijdrage aan Alblasserdammers vragen: “Waarom doet u dit in een tijd waarin inwoners en bedrijven het al zwaar hebben? Deze verhoging is zeker de eerste drie jaar volstrekt niet nodig.”

Om de lastenverzwaring te dempen krijgt elk huishouden in 2023 wel eenmalig de al genoemde gemeentelijke bijdrage van 75 euro. Een dode mus, zo veegde Erdogan deze geste van tafel. “Want tegenover deze eenmalige bijdrage staat een structurele lastenverzwaring.” 

Noodfonds
Daarnaast vonden de twee partijen het algemene karakter van de bijdrage geen goed idee. Brand: “Er zijn voldoende huishoudens die dit niet nodig hebben. Breng dit geld onder in een noodfonds, om het te gebruiken voor wie het echt nodig hebben.”  

Coalitiepartijen VVD, CDA en D66 waren eensgezind in hun reactie: de verhoging is op de lange termijn hard nodig. Herman Verweij (VVD): “Je moet een lek dak repareren als het mooi weer is. Er komen grote financiële onzekerheden aan. Dit is noodzakelijk.” En richting de PvdA: “In uw tijd in de coalitie heeft u zelf ook de lasten verhoogt om extra dingetjes te doen. Wat u nu laat zijn zijn krokodillentranen.”

Moeras
Het door de SGP voorgestelde noodfonds kreeg eveneens geen steun vanuit de coalitie. Wethouder Pardo benoemde de bezwaren ertegen: “Je komt daarmee in een moeras terecht: wie heeft er recht op steun en wie niet? Daarvoor moeten we dan een heel nieuw sociaal beleid opzetten.”

Hij legde daarnaast uit waarom de verhoging van de woonlasten in de begroting was gezet. “We zien dat vanuit de landelijke overheid er steeds meer taken op ons bordje komen en dat daardoor de lasten structureel omhoog gaan. De overschotten op de begrotingen in de komende jaren zijn gebaseerd op incidenteel extra geld vanuit het rijk. We kunnen niet onze lasten hetzelfde houden en alleen naar het rijk kijken om de tekorten op te vullen. Deze verhoging past in een financieel solide beleid. Doen we dit niet, dan gaan de lasten straks in één keer veel harder omhoog.”

De begroting werd aan het einde van de raadsvergadering uiteindelijk unaniem door de gemeenteraad goedgekeurd.