• Er was veel belangstelling voor de informatieavond over de opvang van jonge vluchtelingen in Papendrecht.
• Er was veel belangstelling voor de informatieavond over de opvang van jonge vluchtelingen in Papendrecht. Foto: Hans Huisman

Inloopavond opvang vluchtelingen in Papendrecht: veel vragen beantwoord, maar bezorgdheid blijft

Algemeen

PAPENDRECHT • In het gebouw van Speeltuinvereniging De Zonnebloem werd op dinsdagavond 8 november een drukbezochte informatieavond gehouden over de geplande asielopvang van (maximaal) 50 minderjarige vluchtelingen in het (Rivas)-gebouw aan de Seringenstraat 16. Er kwamen zo’n 100 omwonenden op de bijeenkomst af.

Alle bewoners in de buurt hadden vorige week van de gemeente Papendrecht een uitnodiging ontvangen. Het besluit van het college had de omwonenden wel overvallen, want zij waren nog niet eerder ingelicht dat het gebouw aan de Seringenstraat mogelijk gebruikt zou gaan worden als opvanglocatie. Er waren dan ook veel wat vragen, die deze avond gesteld konden worden.

Niet alleen verantwoordelijk wethouder Janssen, maar ook alle andere wethouders en burgemeester Jetten waren aanwezig om vragen te beantwoorden. Ook waren er vertegenwoordigers van het COA, de politie en de Rivas aanwezig.

Sommigen kwamen op voorhand met concrete vragen en anderen kwamen meer om te luisteren naar anderen: “Ik kijk vanavond de kat uit de boom, heb er verder niet echt een mening over. Ik wil alleen wel weten wat er gebeurt als ze 18 worden en hoeveel er precies gaan komen. Ik heb zelf een puberzoon en je weet niet wat er in deze buurt gaat gebeuren. Ik vind het wel allemaal erg vervelend voor die jongeren en hoop dat ze hier tot rust mogen komen.”

Een andere omwonende is behoorlijk boos: “Ik heb verschillende gesprekken gehad, maar ben nog steeds erg bezorgd, dit besluit is ons gewoon door de strot geduwd. Het gaat echt een chaos worden, want de politie kan het nu al niet aan in de wijk, als je ziet wat er allemaal gebeurt. Waarom worden deze jongeren in een woonwijk geplaatst? Ik vind het voor hun ook heel rot hoor, maar het had op een andere plek gemoeten. De beste plek is naast het gemeentehuis!”

En een andere omwonende: “Het is afwachten hoe het straks gaat lopen. Het gaat wel over jongeren van 14 tot 18 jaar, die houd je niet de hele dag binnen. Hoe gaat dat straks verlopen?”

Peter Naije van de gemeente Papendrecht is tevreden hoe de avond is verlopen: “Sommige mensen keken nors toen ze binnen kwamen, maar na een tijdje veranderde dat gelukkig toen ze hun verhaal kwijt konden en ook antwoorden kregen.”

Wethouder Arno Janssen benadrukte dat de jonge vluchtelingen echt niet zomaar overlast gaan veroorzaken: “Als iemand een overtreding begaat, krijgt diegene een officiële aantekening en komt diens aanvraag voor een verblijfsvergunning in gevaar. Hij of zij kijkt dus wel uit om overlast te veroorzaken, want ze willen graag in Nederland blijven. Hier worden geen kansarmen gehuisvest die hier maar een week zitten, want dan is het risico op overlast veel groter.

Verder gaf Janssen aan dat het besluit om het gebouw aan de Seringenstraat te gaan gebruiken er niet snel doorgedrukt is: “We hebben in mei/juni van dit jaar gekeken welke locaties er conform onze uitgangspunten beschikbaar waren en uiteindelijk bleef alleen de locatie Seringenstraat 16 over. We hebben toen contact gezocht met het COA en zij gaven al snel aan dat het een ideale AMV (alleenstaande minderjarige vreemdelingen) locatie zou zijn. De keuze om hier jongeren te huisvesten komt dus van het COA.

Antwoorden op veel gestelde vragen staan op de website van de gemeente, www.papendrecht.nl/asielopvang. Deze vragenlijst wordt steeds aangevuld met actuele vragen en antwoorden.

Hans Huisman