• Een nieuwe BIZ kan er wat betreft de gemeente Papendrecht komen, met links wethouder Sophia de Keizer en rechts Johan Weeber.
• Een nieuwe BIZ kan er wat betreft de gemeente Papendrecht komen, met links wethouder Sophia de Keizer en rechts Johan Weeber. Foto: Aangeleverd

Stemmen over voortzetting Bedrijven Investeringszone (BIZ) Centrum Papendrecht

Algemeen

PAPENDRECHT • Sinds 2018 is in het centrum van Papendrecht een bedrijven investeringszone (BIZ) actief. Een BIZ is een ondernemersfonds waarin ondernemers én vastgoedeigenaren samenwerken. Een BIZ is maximaal vijf jaar geldig. De huidige BIZ loopt af op 1 januari 2023.

In de raadvergadering van 3 november 2022 is besloten medewerking te verlenen aan de Bedrijven Investeringszone Centrum Papendrecht. Ondernemers en eigenaren in het centrumgebied hebben echter zelf de keuze opnieuw een BIZ in te stellen. De BIZ gaat namelijk alleen door bij voldoende draagvlak. Het draagvlak wordt volgens een officieel reglement gemeten in januari 2023. Alle ondernemers en eigenaren in het centrum brengen dan hun stem uit. Voorzitter BIZ Johan Weeber: “De komende periode bepalen ondernemers en vastgoedeigenaren gezamenlijk of de BIZ door kan gaan. Ik roep daarom iedereen op te gaan stemmen, ongeacht of je voor of tegen de BIZ bent.”

Indien de BIZ doorgaat, is er wederom geld beschikbaar voor geplande activiteiten, zoals evenementen, maar ook voor het twee uur gratis parkeren in de parkeergarages. “Samenwerking is belangrijk om ons centrum competitief en aantrekkelijk te houden. Gaat de BIZ niet door, dan kunnen we het gratis parkeren niet in stand houden”, aldus wethouder Sophia de Keizer.

Met het instellen van een BIZ hebben ondernemers zelf invloed op de kwaliteit en uitstraling van hun winkelgebied. De opbrengst vanuit de BIZ wordt ingezet om het centrum aantrekkelijk te houden voor consumenten én ondernemers. In het zogenaamde BIZ-plan zijn de doelstellingen en een meerjaren-begroting opgenomen voor de uitvoering van onder andere:

• het mogelijk maken van 2-uur gratis parkeren
• het organiseren van diverse evenementen en entertainment
• het centrum te voorzien van seizoensdecoratie
• het te werk stellen van een centrummanager