• Remco van der Burgh.
• Remco van der Burgh. Foto: Richard van Hoek

Remco van der Burgh heeft zin in topper

oud-alblas • Meedoen om de prijzen; dat was voor Remco van der Burgh de voornaamste reden om drie jaar geleden terug te keren bij De Alblas. Vorig jaar mislukte die missie op de valreep, maar dit seizoen ondernemen de Souburghers een nieuwe poging.

Wijs geworden door eerdere teleurstellende ervaringen hebben trainer Maarten van Gastelen en zijn ploeg geen al te hoogdravende doelstellingen uitgesproken voor seizoen 2022-2023. "Dat is  verstandig", kan centrale verdediger Remco van der Burgh zich wel vinden in die voorzichtigheid. "Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat we onze ambities hebben. De Alblas wil ook dit jaar simpelweg mee doen om de prijzen in de derde klasse D."

Die honger naar sportief succes was drie jaar geleden precies de reden waarom Remco van der Burgh na drie seizoenen Nieuw-Lekkerland terugkeerde bij de voetbalclub waar hij als kind opgroeide en op 17-jarige leeftijd het eerste elftal bereikte. "Mijn eerste jaar na mijn rentree moeten we maar snel vergeten", zegt hij. "En dat had alles te maken met de coronamaatregelen. Vorig seizoen was een stuk enerverender. We kwamen al snel aan kop en bouwden een mooie voorsprong op ten opzichte van de concurrentie, om het in de slotfase van de competitie toch nog mis te zien gaan. Terugkijkend was ons gelijke spel tegen VVAC het 'tikkie' dat er voor zorgde dat we onze eerste plaats kwijtraakten aan Alblasserdam. We konden die schade niet meer herstellen en waren aangewezen op de nacompetitie. En ook daar liep het verkeerd voor ons af. We verloren van Streefkerk en stonden met lege handen. Dat was een enorme domper die wel even door werkte. Het was echter ook zaak om niet te blijven hangen in je teleurstelling en met een frisse kop de voorbereiding op het nieuwe seizoen in te gaan. Dat is gelukt."

In vergelijking tot het voorbije competitiejaar heeft trainer Van Gastelen een aantal aanpassingen gedaan, zo mag worden vastgesteld. Zo probeert De Alblas meer gebruik te maken van zijn voetballende kwaliteiten en wordt minder dan voorheen gekozen voor de lange bal. Ook prettig is de aanwezigheid van Bryan Jongeneel in het elftal. Hij zorgt op de juiste momenten voor rust en maakt slimme keuzes. "Die accentverschuiving in onze speelwijze bevalt prima", stelt aanvoerder Van der Burgh. "We spelen lekker en pakken onze punten, behalve dan die keer dat we er bij Haastrecht met 3-0 afgingen. we hadden toen te maken met een collectieve off-day. Daarna hebben we ons goed herpakt met de 0-3 overwinning bij HSSC'61 als meest recente van de in totaal vier overwinningen tot nog toe."

Komende zaterdag wacht een krachtmeting van aanzienlijk zwaarder kaliber: de thuiswedstrijd tegen mede-lijstaanvoerder Hardinxveld. "Een duel om naar uit te kijken", toont Remco van der Burgh zin in de clash. "Hardinxveld heft een ijzersterke, goed voetballende ploeg die geleid wordt door een ervaren trainer: Theo den Boon. Vorig seizoen vond ik Hardinxveld het beste team van onze afdeling, allen lieten ze het toen gaandeweg de competitie liggen. Ik neem aan dat ze daar nu met enorme revanchegevoelens rondlopen en écht willen gaan knallen. De stand op de ranglijst laat zien dat ze op de goede weg zijn. Net als wij. Ons onderlinge duel van zaterdag wordt vast een boeiende pot. Uiteraard gaan we het veld op om te winnen en ik heb er vertrouwen in dat dat ook daadwerkelijk gaat lukken. We hebben een lekker ploeggie en met de sfeer zit het hier ook goed. Dat laatste vind ik ook hartstikke belangrijk. Sterker: het is voor mij zelfs bepalend. Ik heb destijds bij Nieuw-Lekkerland willen ontdekken waar mijn sportieve plafond lag. Dat is gelukt en ik had het er nog eens heel gezellig ook. En nu ben ik weer thuis bij de club waar ik opgroeide en tref ik dat plezier opnieuw. Dat telt in deze fase van mijn spelersloopbaan nog wat zwaarder dan het niveau waarop ik als voetballer actief ben, hoewel ik natuurlijk altijd erg graag win, ha ha! Komende zaterdag bijvoorbeeld. laat Hardinxveld maar komen!"

Jan Timmer