• Coverband Innocent in de huidige samenstelling.
• Coverband Innocent in de huidige samenstelling. Foto: Geurt Mouthaan

'Liefde voor muziek kent geen leeftijd'

kinderdijk • We schrijven 1997 als in de kantine van voetbalvereniging De Zwerver in Kinderdijk een aantal mannen de hoofden bij elkaar steekt. Het doel: het oprichten van een nieuwe coverband. Het resultaat: Innocent. Henri den Ouden en Ton de Groot waren er destijds bij. "Wij speelden in een bandje dat op bruiloften en partijen speelde, maar dat werd wat teveel van het goede. Via via wisten we aan een bassist, Dick Pellikaan, en een sologitarist, Marius Schuurman te komen en konden we van start gaan." Samen met Johan van Dam, Jos de Vos, Alex Fleur en Agustin Espejo Roman speelden we in de begintijd de sterren van de hemel.

REM

De agenda was van begin af aan goed gevuld met één à twee optredens per maand. Onder meer in de onderkomens van voetbalverenigingen in de Alblasserwaard en de Drechtsteden, maar ook op bruiloften. Ton: "Die bruidsparen wilden niet iemand die plaatjes kwam draaien, maar een echte band met ook wat steviger muziek." Op het repertoire stonden destijds covers van onder meer REM, Wet Wet Wet, Crowded House, Boy George en Elvis Presley. "Onze toenmalige zanger, Sander van Est, was een groot liefhebber van hem, vandaar", vult Henri aan. De oefenruimte was jarenlang Biggelmee in Alblasserdam, maar nadat deze locatie dichtging volgde een bescheiden toer door de regio. Het eindpunt: een leegstaand bedrijfsgebouw in Papendrecht, waar weinig risico is op klagende buren.

In de loop van de tijd zwaaiden meerdere bandleden om diverse redenen af, maar het bracht het voortbestaan van Innocent nooit in gevaar. Sterker nog, met het aantrekken van een toetsenist in de persoon van Erik Huijzer en een gitarist André Beenen (waarbij tevens Ruud Rijkers de overstap maakte van bassist naar gitarist en Pleun van Dalen zijn taak op de dikke snaren overnam), is de coverband de afgelopen jaren een nieuwe weg ingeslagen. "We hebben nu veel meer mogelijkheden. Bij sommige optredens krijgen we daarnaast versterking van twee zangeressen, Gonni en Yvonne. Die zijn er op 19 november ook bij."
Dat geldt ook voor een aantal oud-leden van Innocent. Het wordt in De Klok deels een reünie van voormalige bandleden, maar uiteraard komt ook de huidige samenstelling op de planken. Bezoekers kunnen rekenen op hits van onder meer Queen, Guns 'n Roses en Golden Earring. Voor frontman en zanger Peter van Dalen, zoon van Pleun, is het inmiddels zijn derde optreden. Met zijn 27 jaar is hij het jonkie van de band. "Vandaar dat ik ook mijn baard heb laten staan", lacht hij.
Wat ervoor gezorgd heeft dat hij na aansluiting vond bij een springlevende band? Henri is daar resoluut in: "De liefde voor muziek, die kent geen leeftijd. Als je eenmaal muziek gaat maken, wil je niet anders." De zaal van partycentrum De Klok aan de Molenstraat 117 te Kinderdijk gaat open om 20.30 uur. Entree bedraagt 10 euro. Voorverkoop is bij (oud-)bandleden, bij De Klok of via 06-25416694.

Geurt Mouthaan