Afbeelding
Foto: 123RF.com

Vrijspraak in 4,5 jaar oude mishandelingszaak uit Alblasserdam

Algemeen

ALBLASSERDAM • Het Gerechtshof in Den Haag heeft vrijdag 28 oktober bepaald dat twee mannen, die verdacht werden van geweld tegen twee Alblasserdammers op de Dam in Alblasserdam, ook in hoger beroep géén straf opgelegd krijgen.

De mannen handelden uit noodweer, zo oordeelt het Hof in het arrest. Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden tegen Abdelghafour el B. uit Papendrecht honderd dagen cel geëist en tegen medeverdachte Romano A. uit Dordrecht 200 uur werkstraf.

Abdelghafour en Romano werden verdacht van een grove mishandeling in Alblasserdam. De mishandeling vond plaats in de nacht van vrijdag 18 op zaterdag 19 mei 2018 op de Dam in Alblasserdam. Daarbij raakten twee mannen van toen 20 en 43 jaar oud uit Alblasserdam flink gewond. Beiden liepen een gebroken neus op. Bij één van hen moest de neus operatief rechtgezet worden. Verder had de 43-jarige een hersenschudding en meerdere breuken in zijn kaken, jukbeenderen, en oogkassen opgelopen. De laatstgenoemde is door het geweld zelfs arbeidsongeschikt geraakt, kan nooit meer werken en heeft levenslang letsel aan onder meer een traanbuis bij het oog.

El B. afwezig
De rechtbank heeft twee jaar geleden beide mannen vrijgesproken, maar het Openbaar Ministerie was het daar niet mee eens en ging in hoger beroep. Dit hoger beroep is bij het Gerechtshof Den Haag behandeld. Bij de inhoudelijke behandeling was alleen Romano aanwezig. Abdelghafour was er niet. “Hij zit in voorlopige hechtenis in verband met een verkeersongeval met dodelijke afloop en het gaat niet heel lekker met hem. Hij gaat er, zonder te overdrijven, gebukt onder en dat is de reden dat hij vandaag niet is verschenen. Het ging gewoon niet vandaag,” verklaarde de advocaat van El B.

Schelden
Romano (24) mocht tegenover het Hof zijn verhaal doen. Hij en de medeverdachte waren in de bewuste nacht bij The Abbey geweest. De twee slachtoffers kwamen bij Het Wapen van Alblasserdam vandaan. “We liepen naar onze auto. Er kwamen toen drie heren aangefietst. Die waren aan het roepen en schelden. Ze riepen onder meer kanker Marokkaan en kut Marokkaan. Wij vroegen ons af waarom ze zo aan het schelden waren. Wijzelf waren juist in een jolige bui. Eén van de heren stapte agressief af, gooide zijn fiets neer en toen is het begonnen,” vertelde de Dordtenaar.

Klappen
De twee slachtoffers in de zaak zouden volgens de twee verdachten zelf de confrontatie hebben gezocht, waarbij Romano zich uiteindelijk genoodzaakt zag een paar stevige klappen uit te delen. Nadat één van de slachtoffers opstond en opnieuw agressief zou zijn geweest, werd er opnieuw geslagen. Vervolgens reden de verdachten richting de McDonald’s, waar ze uiteindelijk door de politie zijn aangehouden.

Onder invloed
De slachtoffers waren behoorlijk onder invloed van alcohol en konden in eerste instantie niet veel vertellen over de vechtpartij en vermeende mishandeling. Eén van de mannen kwam er pas in de ochtend, toen hij al thuis was, achter, hoe ernstig het letsel was. Er was een operatie van 9 uur nodig om het gezicht van de man enigszins te herstellen.

Vredestichter 
Volgens Romano heeft Abdelghafour die bewuste avond niets gedaan en was hij juist de vredestichter. Abdelghafour zegt dat hij wel wat heeft gedaan, maar dat dat slechts om een duw ging en om een ‘low kick’ tegen een been.

Ook geschrokken van letsel
Romano vertelde bij het hof ook geschrokken te zijn van het ontstane letsel. “Ik heb niet zo hard geslagen om zijn gezicht te verbouwen, maar om hem op afstand te houden. Het was een verdedigingsreactie, waarbij ik met niet bewust was van de kracht waarmee ik sloeg, want ik heb nog nooit eerder iemand geslagen. Ik heb er spijt van dat het zo hard is gegaan, maar aan de andere kant: zij begonnen die hele ruzie. Het voelt dus wat dubbel.”

Klappen ontweken
De advocaat-generaal (die justitie vertegenwoordigt bij het gerechtshof, red.) merkte op dat beide verdachten niet gewond zijn geraakt. Romano legde uit: “Er werd geslagen, maar ik ontweek die klappen.”

Het hof heeft vrijdag uitspraak gedaan en komt tot een bewezenverklaring, maar vindt dat het beroep op noodweer slaagt. De mannen krijgen daarom geen straf opgelegd. Ook de schadeclaims worden daarom afgewezen.

Het openbaar ministerie heeft twee weken de tijd om in cassatie te gaan tegen de uitspraak. Gebeurt dat niet, is het arrest definitief.