• Loopbaanbegeleider Marjola Vernooij.
• Loopbaanbegeleider Marjola Vernooij. Foto: Nanda van Heteren

De Willem in Papendrecht gepromoveerd tot Bèta Challenge school

Algemeen

PAPENDRECHT • Aan de Papendrechtse Van der Palmstraat 2 ging het Willem de Zwijger College met een gerust gevoel met herfstvakantie. Net voor hun vrije week kreeg de middelbare school voor alle leerjaren en niveaus te horen dat zij de zich officieel een Bèta Challenge school mogen noemen.

Loopbaanbegeleider Marjola Vernooij: “Bèta Challenge is een schoolvak dat al onze mavo2 leerlingen sinds vorig schooljaar tachtig minuten per week volgen. Op dit moment krijgen 65 scholieren deze les. Het heeft raakvlakken met loopbaanoriëntatie. Bèta Challenge Project (kortweg BCP, red.) laat leerlingen kennis maken met de regio, bedrijven die hier zitten en in welke richting hun interesse voor een vervolgopleiding ligt.

Regionaal aspect
De samenwerking met regionale bedrijven zorgt ervoor dat het mes aan twee kanten snijdt. Zij zijn op zoek naar jongeren die, na hun middelbare school diploma het vak willen leren in hun bedrijf en zo hun mbo-opleiding halen en staan te springen om mensen die bijvoorbeeld in de technieksector willen werken. Tegelijk is het voor ons heel waardevol om de leerlingen kennis te laten maken met de wereld die zich afspeelt in de bedrijven waar zij langs fietsen op weg naar school.

Inzichten
Ook hebben we van onze scholieren al verschillende reacties gekregen. Zo zei een groepje meiden die van piepschuim een schip voor zestig personen moest maken dat ze vooraf niet gedacht hadden dat ze de techniek achter deze opdracht zo leuk zouden vinden. Een ander groepje verheugt zich juist meer op de volgende klus: dan wordt verwacht dat leerlingen hun eigen reclamemateriaal maken voor de school.

Beide inzichten vinden wij heel waardevol, leerlingen moeten aan het einde van het tweede leerjaar een vakkenpakket kiezen om de bovenbouw mee te doorlopen en vanuit daar een opleiding kiezen. Dus wij vinden het belangrijk dat zij zich daarop goed voorbereiden.

Samenwerken
Hoewel wij in een netwerkpoule zitten met meer scholen uit de regio Rijnmond en vanuit dat kader onder meer al het lesmateriaal met elkaar delen, zijn wij net officieel een Bète Challenge school. Wij zijn dus nog steeds op zoek naar bedrijven uit de regio die opdrachten voor onze leerlingen willen maken. Zij kunnen mailen naar m.vernooij@wdezwijger.nl voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Leerlingen van groep 8 zijn woensdag 23 november vanaf 16.00 uur welkom om te zien wat zij van dit schoolvak kunnen verwachten.”