• Nathan Janssen tijdens de WK Lifesaving.
• Nathan Janssen tijdens de WK Lifesaving. Foto: Mevrouw Long

Nathan Janssen over WK Lifesaving: ‘Dit is zeker geworden wat ik ervan heb gehoopt’

Algemeen

PAPENDRECHT • De Papendrechtse zwemvereniging De Geul heeft Nathan Janssen (18) uit Dordrecht even gemist. Tussen 24 september en 3 oktober was Janssen onderdeel van de Nederlandse equipe die op de Wereld Junioren Kampioenschappen (WJK) Lifesaving in het Italiaanse Riccione zowel bij de pool als de ocean events vertegenwoordigd was.

Janssen behaalde de volgende resultaten bij de pool events: op de 200 obstacle swim (15e), 100 lifesaver (24e), 200 super Lifesaver (dsq), 100 manikin carry with fins (19e), 4x50 obstacle swim (9e), line throw (6e), 4x25 manikin relay (dsq), 4x50 medley relay (9e) en de mixed pool lifesaver relay (8e in een Nederlands Record) en bij de ocean events op de surf race (19e) en oceanman relay (12e). Wegens een blessure van teamgenoten is Janssen ook gestart op de Tube Rescue (4e) en mixed ocean relay (10e).

“Vooraf keek ik wat het pool events gedeelte betreft het meeste uit naar de 200 meter obstacle. Met een B-finaleplaats én een dik pr (persoonlijk record) én een Top 15 notering was dit onderdeel zeker geworden wat ik ervan had gehoopt.”

“Bij de ocean events keek ik vooral uit naar de surf race. De voorronde ging heel erg goed, ik kwam zelfs als vierde het water uit. Ook de wedstrijd zelf vond ik heel goed gaan, doordat ik netjes en rustig zwom. De finale ging helaas wat minder, mijn start ging erg slecht waardoor ik midden in de middengroep lag. Jammer genoeg kom je daar niet zo makkelijk meer uit. Daardoor lag ik tot de laatste boei in de middengroep. Aan het einde kwam ik gelukkig wel los en het leverde mij een toch een negentiende plaats op.”

Vierde van de wereld
“Toch ben ik het meest trots op onze vierde plek op de tube rescue. Bij dit onderdeel zwemt één zwemmer naar een boei, wordt opgehaald door een zwemmer met een tube en vliezen. Die zwemt de zwemmer naar de kant. Op de kant staan twee slepers te wachten om de eerste zwemmer uit het water te halen en over de finishlijn te slepen.”

“Die middag kreeg ik te horen dat ik moest invallen voor onze geblesseerde teamgenoot die als zwemmer stond ingepland. De voorrondes waren al geweest met het oorspronkelijke team, dus ik startte in de halve finale. In die race was ik als vierde bij de boei. Bij de finish waren we ook vierde. De eerste vier teams uit de halve finale gingen door naar de A finale. Daarna werden we in de A finale ook vierde van de wereld!”

Ervaring
“Meedoen aan de WK op zich, vond ik een bijzondere ervaring! Het opnemen tegen de top van de wereld in een rechtstreekse wedstrijd… hier zag je pas hoe wij als klein landje redelijk kunnen opboksen tegen de grote jongens.”

“Natuurlijk was het niet alleen maar leuk, ik heb ook veel dingen geleerd. Zo heb ik wat nieuwe technieken mogen afkijken van mensen die nog net wat sneller gaan dan ik en hopelijk kan ik deze technieken in mijn trainingen toepassen zodat ik het volgende meetmoment naast deze mensen in het veld kan liggen in plaats van achter.”

Volgende doel
“Over het volgende meetmoment gesproken: wat lifesaving betreft zal dat de EK (Europese Kampioenschappen, red.) zijn. In 2023 vinden deze plaats in België. Uiteraard ga ik hier alles voor geven, maar ik ben dit collegejaar begonnen op de universiteit. Dus nu eerst maar even focussen op m’n honours studie Pharmaceutical Sciences.”