• Neil Mckenzie in actie tijdens de finale.
• Neil Mckenzie in actie tijdens de finale. Foto: J. van de Gruiter

Neil Mckenzie van Schoenwinkel Van Mourik uit Alblasserdam tweede bij NK schoenpoetsen

Algemeen

ALBLASSERDAM • Wie in Google zoekt op wonderlijke kampioenschappen, vindt van alles: van sjoelen tot komkommers sorteren en van bommetjes tot dogdance. In dat rijtje zou het Nederlands Kampioenschap schoenpoetsen stiekem weleens kunnen passen.

Neil Mckenzie, één van de twee Verfmeesters uit het Atelier van schoenwinkel J. van Mourik uit Alblasserdam heeft onlangs meegedaan aan het NK schoenpoetsen en werd daarin tweede.

Neil leerde ècht poetsen in het Britse leger bij Royal Army Medical Core waar je ‘parade-boots’ letterlijk moesten glimmen als spiegels een zogenaamde ‘mirror-shine’. Een erezaak als je regiment door de Queen persoonlijk wordt geïnspecteerd, zoals Neil maar liefst drie keer overkwam.

De finale van het NK schoenpoetsen werd vorige week gehouden in de Vondelkerk in Amsterdam tijdens het zogenaamde Supertrunk evenement: een exhibitie van de meest exclusieve herenmode en -schoenen ter wereld. Hier was het Atelier van schoenwinkel J. van Mourik uitgenodigd om het maatwerk met Greve herenschoenen te demonstreren.

Tevens was dit het podium voor de finale van het NK schoenpoetsen. In de finale moest een nieuwe herenschoen van gewoon gladleer worden voorzien van een smaakvolle kleurnuance en een spectaculaire mirror-shine. Hierbij mochten slechts twee soorten wax, wat water en een katoenen lap worden gebruikt. Waar de meeste mensen uren kunnen poetsen om uiteindelijk nooit tot een mirrorshine te komen, moesten de drie finalisten dit bereiken in uiterlijk 20 minuten. Na rijp juryberaad mocht Neil uiteindelijk de zilveren medaille ophalen.

Natuurlijk laat de schoenwinkel op de Dam dit niet zomaar voorbij gaan. “Tot nu toe poetsten we in het Atelier alleen de handgeverfde Greve herenschoenen en de prachtige tassen die we met Begzz hebben ontwikkeld voor onze klanten”, vertelt Niels van Mourik van de schoenwinkel. “We introduceren nu echter voor al onze klanten een professionele poetsservice, waarbij we de mooiste schoenen en laarzen in optimale staat houden. Tevens ontwikkelen we hier workshops zodat u zelf aan de slag kunt met een mirrorshine en we u volgend jaar misschien wel treffen op het NK.”